Energiantuotanto näyttää tietä ilmastokriisin ratkaisussa

Energiantuotanto näyttää tietä ilmastokriisin ratkaisussa

25.08.2021

Päästökaupan laajeneminen myös kiinteistökohtaiseen lämmitykseen mahdollistaa koko lämmityssektorin päästövähennykset. Energiantuotannossa murros vähähiilisyyteen on jo tapahtunut voimakkaasti. Kaukolämpö on nopein ja tehokkain kanava päästövähennyksiin.

– Energiantuotanto on yksi niistä aloista, joissa murros vähähiilisyyteen on jo voimakkaasti tapahtunut, ja joka on näyttänyt tietä ilmastokriisin ratkaisuissa, totesi ympäristöministeri Krista Mikkonen kaukolämpöpäivien avauspuheenvuorossa.

– Yksin viime vuonna energiatuotannon kokonaispäästöt laskivat 20 prosenttia. Kaukolämmön osalta laskua oli 13 prosenttia. Kiitos siitä kuuluu erityisesti alan toimijoille.

Energia-ala on jo vuosia ollut päästövähennysten kärjessä ja vähennyksiin panostetaan edelleen voimakkaasti. Kaukolämmön päästöjen väheneminen on ollut vauhdikasta kuluneen vuosikymmenen aikana ja tahti kiihtyy 2020-luvulla. Monet lämpöyhtiöt tuottavat jo nyt lämpönsä hiilineutraalisti.

Fossiilisten energialähteiden ja turpeen käyttö on supistumassa voimakkaasti jo vuoteen 2025 mennessä. Kivihiilen käyttö loppuu kokonaan vuonna 2029 ja siihen mennessä turpeen käyttökin on jo marginaalista.  

 

Päästövähennysten nopeus yllätti lämpöalalla

Energiateollisuus julkaisi vähähiilisyystiekarttansa yhdessä muiden toimialojen kanssa keväällä 2020. Kaukolämmön osalta tiekarttaa jouduttiin päivittämään jo vuosi sen ilmestymisen jälkeen, kun alan yhtiöiden tekemät investoinnit johtavat ilmastotavoitteiden saavuttamiseen etupainotteisesti. Uuden tiekartan mukaan vuonna 2020 asetetut tavoitteet saavutetaan viisi vuotta arvioitua aikaisemmin.  

– Päästövähennykset perustuvat yhtiöidemme tekemiin investointeihin. Vaikuttavin poliittinen ohjauskeino taas on toimiva eurooppalainen päästökauppa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Päästöoikeuksien hinnat ovat kymmenkertaistuneet nyt neljässä vuodessa. Tämä on hinnoitellut turpeen markkinoilta. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että yhtiöiden omistajat, rahoittajat ja asiakkaat pitävät päästövähennyksiä tärkeinä. Heitä kannustaa muukin kuin raha, painottaa Leskelä.  

 

Kaukolämpö tarjoaa nopeimmat ratkaisut päästövähennyksiin

Kaukolämpösektorin ulkopuolella merkittävin lämmön lähde on yksittäisissä kiinteistöissä käytettävä öljy. Öljylämmitteisiä kiinteistöjä on noin 130.000. Kiinteistökohtaisen lämmityksen siirtyminen päästökauppaan uusien EU:n linjausten myötä kannustaa kotitalouksia etsimään vähäpäästöisempiä lämmitysratkaisuja ja valtiota helpottamaan siirtymää.  

– Kiinteistökohtaiset lämmitysratkaisut voivat yksittäin tarjota hyviäkin tapoja vähentää päästöjä, mutta jos ajatellaan koko lämmityssektoria, kaukolämpö tarjoaa päästövähennyksiin nopeimman ja tehokkaimman kanavan, sanoo Leskelä.

–  Kaukolämpöverkoilla on tärkeä rooli myös sähkön ajoittaisen ylituotannon varastoimisessa ja hyödyntämisessä. Tästä kansallisesta resurssista on tärkeää pitää kiinni. Siinä olemme edellä koko muuta Eurooppaa.  

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Miksi kaukolämpövesi on vihreää?

Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohdat.

#kaukolämpö #lämmitys  

Kaukolämmön päästöt romahtivat

Kaukolämmön sähköistyminen ja muut investoinnit ovat romahduttaneet lämmöntuotannon päästöt ja polttamalla tuotetun lämpöenergian osuus on kääntynyt laskuun. Kaukolämmön puhdistuminen jatkuu, esimerkiksi kivihiilen käyttö putoaa nollaan par...

#kaukolämpö #lämpö  

Bioenergian kasvutarve vähenee kaukolämmön sähköistyessä

Keskustelu metsäperäisen biomassan käytöstä sähkön ja etenkin lämmöntuotannossa nostaa aina välillä päätään. On jopa epäilty metsäteollisuuden jalostettavaksi sopivan runkopuun palavan energialaitosten pesissä. Tässä ei ole kuitenkaan syytä...