Mikä pelikonsoli pukinkonttiin?
21.11.2023
PlayStation 5, Xbox Series X/S ja Nintendo Switch ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja pukinkonttiin. Mutta mikä sopii parhaiten kenellekin? Ennen hankintaa kannattaakin perehtyä konsolien erityispiirteisiin.
Pelikonsoli on kätevä ratkaisu kodin pelitarpeisiin. Tv-kaapelin, virtajohdon ja netin kytkemisen jälkeen konsoli on toimintavalmis. Tietokoneen vaatimia hankalia ohjelmien, ajurien ja näytönohjaimen asennuksia ei siis tarvita.
Konsoleilla on omat erityispiirteensä. Jos etsitään huipputarkkaa 4k-kuvaa ja sulavaa 120 hertsin liiketoistoa kannattaa valita Xbox Series X tai PlayStation 5. Kummassakin konsolissa on laaja pelivalikoima, ja ne ovat myös yhteensopivia aiempien konsolien kanssa.
Perhekäytössä Nintendo Switch on lapsiystävällisin vaihtoehto, koska sillä voi pelata jopa kahdeksan pelaajan monipelejä ja se toimii lisäksi käsikonsolina ulkona. Etuna Switch on muita pelikonsoleja edullisempi.
Valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, pelaajien määrästä, budjetista ja pelien tyypeistä. Omia tarpeita kannattaakin miettiä ennen päätöksentekoa.
PlayStation 5 uusiutuu
Sony julkisti syksyllä uuden PlayStation Slim -mallin, joka korvaa nykyiset Playstation 5 -konsolit. Uutuus on sirompi ja optinen Bluray-asema on nyt irrotettavissa.
Uusitun Ps5 Digital Edition -mallin EU-hinta tulee olemaan 450 euroa ilman optista asemaa ja 550 euroa optisella asemalla. Optisen aseman voi hankkia jälkeenpäinkin. Uusittu malli tulee myyntiin Suomessa, kunhan nykyiset pleikkarivarastot on myyty loppuun.
Lisävarusteina on saatavissa teräväpiirtokamera, langattomat tilaäänikuulokkeet ja kolmiulotteiset VR2-virtuaalilasit. Käyttäjäarvioissa nousee pintaan pelien nopeat latausajat, konsolin hiljaisuus, valikoiden nopeus ja peligrafiikan erinomainen kuvanlaatu.
PlayStation ja XBox sopivat parhaiten varttuneemmille pelaajille, ja hankinta voi houkuttaa perheen päätä omaankin käyttöön. |
Monipuolinen viihdekeskus kotiin
Ps5 tukee 120 hertsin 4k pelaamista, jota ryydittää gigatavu tallennustilaa, AMD Ryzen Zen 2 -prosessori ja AMD Radeon RDNA-2 -grafiikkapiiri. Mukana on hdr-laajasävyt sekä Tempest 3d -tilaäänentoisto.
DualSense-ohjain tarjoaa tärinäpalautteen ja pelien mukaan säätyvät liipaisinpainikkeet. Kätevän create-nappulan avulla voidaan tallentaa, katsella ja jakaa nettiin pelitapahtumat.
Konsoli toimii myös Blueray-soittimena ja toistaa leffat jopa 8k 4320p -tarkkuudella. Kun mukana on vielä hdr-laajasävyt, ps5 täyttää useimpien tarpeet kodin monipuolisena viihdekeskuksena.
Xbox pc-pelaajalle
Xbox toimii tutulla Windows-alustalla ja se on luonteva valinta pelaajalle, joka ei halua hankkia erityistä pelitietokonetta. Tietokoneen käyttäjiäkin on ajateltu, sillä pelit toimivat myös pc:ssä. Tämä antaa paljon mahdollisuuksia huipputehoon tähtäävälle pc-rakentajalle.
Saatavissa on Xbox X ja S -mallit noin 300–550 euron hintahaarukassa. Xboxin laaja Game Pass -pelipalvelu toimii kummassakin, ja konsoleilla voi pelata vanhoja Xbox One-, Xbox 360- ja Xbox-konsolipelejä paremmalla laadulla.
Malleista tehokkaampi Xbox Series X tarjoaa 12 teraflopin suoritintehon ja tukee 4k-tarkkuutta 120 hertsin liiketoistolla. 4k-elokuvia voi toistaa suoraan Bluray-levyiltä ja verkosta. Myös hdr-laajasävykuva on vakiona.
Xbox Series S:n etuna on edullisempi hinta. Vastapainona se on hitaampi, joten 4k-toisto ei siltä onnistu. Kuva on silti sulava ja tarkkuus riittää useimmille. Mukana on myös pilvipelaaminen, jolloin pelejä ei tarvitse ladata etukäteen. Kummatkin mallit sisältävät Dolby Digital 5.1 Atmos -tilaäänentoiston.
Nintendo Switch on lapsiystävällisin ja edullisin käsikonsoli, jolla voi pelata myös monipelejä kaverien ja vanhempien kanssa telkkarilla.
Lapsiperheille Nintendo Switch
Nintendo Switch on lapsiperheille suunnattu käsikonsoli ja sitä voi pelata mobiilisti vaikka bussissa tai junassa. Kotona lapsilauma voi pelata jopa kahdeksan pelaajan monipelejä.
Kaksinpelaaminen onnistuu suoraan paketista, sillä peliohjain jakautuu kahdeksi, joten toista ohjainta ei tarvitse hankkia erikseen. Konsoli on helppokäyttöinen ja noin 300 euron hintaluokka sopii hyvin nuoren perheen budjettiin.
Virtuaalitodellisuus hiipii kotiin?Meta Quest 3 -virtuaalilasit sisältävät 2000 pisteen tarkan ja 120 hertsin stereonäytön. Tilaääni toistuu sankaan integroitujen kaiuttimien avulla. Sangan sisällä sykkii tehokas suoritin ja 128 gigaa muistia. Hintataso on noin 700 euroa, ja käyttö edellyttää Facebook-tunnuksia. Questin pelikirjasto kattaa noin puoli tuhatta 3d-elämystä. Pelien ohella mukana on kuntoilu-, viihde- ja yhteisösovelluksia. Laseilla voi myös osallistua live-konsertteihin ja muihin viihdetapahtumiin. PlayStationin VR2-lasit tarjoavat nekin 2000 pisteen 120 hersin stereonäytön sekä tilaäänen. Lisäksi lasit osaavat seurata silmien liikkeitä, ja näytön voi säätää omiin silmiinsä sopiviksi. VR2 Sense -ohjaimet tuottavat tärinäpalautteen, joka mukautuu esimerkiksi jousen jännittämiseen ja esineisiin tarttumiseen. Questin tavoin Sonyn ohjaimet tunnistavat sormien liikkeet, joka tuo tietokoneista tutun eleohjauksen virtuaalimaailmoihin. Valtavirtaa 3d-pelaamisesta ei tule vielä pitkään aikaan. Näillä ominaisuuksilla vaihtoehto alkaa kuitenkin kiinnostaa harrastajia, jotka etsivät aivan uudentyyppisiä elämyksiä. |
Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Shutterstock