Onhan kiinteistössä lain mukainen sähköauton latauspiste? Valvonta alkaa vuodenvaihteessa!

Onhan kiinteistössä lain mukainen sähköauton latauspiste? Valvonta alkaa vuodenvaihteessa!

09.09.2024

Muussa kuin asuinkäytössä olevaan kiinteistöön, jossa on yli 20 pysäköintipaikkaa, on asennettava sähköauton latauspiste vuoden loppuun mennessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoittaa aloittavansa latauspistevalvonnan heti vuoden 2025 alusta.

Traficom aloittaa ensi vuoden alusta valvonnan, jolla selvitetään latauslaitteista annetun lain vaatimusten täyttyminen ei asuinkäytössä olevissa kiinteistöissä ympäri maan. Ei asuinkäytössä olevien rakennusten sähköautojen latauspisteiden asennusvelvoite perustuu lakiin.

Laissa Traficom on määrätty lain määräysten toteutumista valvovaksi viranomaiseksi.

– Traficom tulee valvomaan lain noudattamista vuoden alusta alkaen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olemme valmiina tarkastamaan kohteita ja antamaan tarvittaessa kehotuksia lainmukaisuuden saavuttamiseksi. Valvonta on keskeinen osa varmistusta siitä, että sähköautojen latausinfrastruktuuri kehittyy suunnitellusti ja lakisääteisesti, kertoo Traficomin asiantuntija Jouni Tanskanen Traficomin julkaisemassa tiedotteessa.

 

Latauspisteen perusvaatimukset

Muissa kuin asuinkiinteistöissä, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa, on lain mukaan oltava sähköautojen lataukseen tarkoitettu latauspiste ensi vuoden alusta lähtien. Latauspisteen on oltava yli 3,7 kW:n tehoinen ja sen tulee olla varustettu joko Type 2 ja/tai CCS -tyypin liittimellä.

– Kiinteistön omistaja voi tarkistaa kiinteistönsä rajat ja rajamerkkien sijainnin Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelusta. Kiinteistön alueella olevien parkkipaikkojen määrän voi tarkastaa kunnan tai kaupungin rakennusvalvonnasta, neuvoo Tanskanen.

Tietoa asennusvelvoitteesta ja latauspisteen vaatimuksista löytyy Traficomin verkkosivuilta. Sivuilta löytyy myös työkalu, jonka avulla voi tehdä alustavan arvion sähköauton latauspisteen asennusvelvoitteesta.

 

Asennusvaatimus ei koske

asuinkäytössä olevia rakennuksia, joissa kerrosalasta vähintään puolet asumiskäytössä

rakennuksia, joissa ei käytetä energiaa sisäilmaston ylläpitämiseen lämmityksellä tai jäähdytyksellä

puolustushallinnon käytössä olevia rakennuksia

jos rakennuksen omistaa ja sitä käyttää mikroyritys. Mikroyritys on yritys tai yksityinen henkilö, jonka henkilöstömäärä on alle 10 vuosityöyksikköä ja vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma enintään 2 miljoonaa euroa.

Lähde: Traficom
 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä
 


Kommentit