Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä
22.02.2024
Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.
Moni nuori on tilanteessa, jossa opintopolku on asteltu, ja tulisi vakavasti miettiä, mitähän sitä isona tekisi. Työelämä kutsuu, mutta minne menisi: seuratako kaveria tai kutsumusta, etsiä isoa palkkaa vai hakea tutulle brändille?
Syksyllä 2023 diplomi-insinööriksi valmistuneella Veli-Petteri Liedeksellä oli selkeät sävelet jo koulun penkillä. Pääaineena energia- ja prosessitekniikkaa Tampereen yliopistossa opiskellut Veli-Petteri toimi jo opintojen aikana Tilastokeskuksella korkeakouluharjoittelijana, josta tie vei hänet Energiateollisuus ry:n leipiin.
– Tilastokeskuksella työni oli laatia energiatilastoja, ja tämän osaamisen kautta päädyin Energiateollisuudelle sähkötilastojen asiantuntijaksi, hän kertoo.
Sähkötilastojen asiantuntijan työ tarkoittaa käytännössä siltä miltä kuulostaakin, nimittäin tilastojen kanssa operoimista.
– Keräämme erilaisia sähkön tuotantoon ja kulutukseen liittyviä tilastoja sekä vastaamme erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin tietopyyntöihin. Niitä voi tulla esimerkiksi päättäjiltä, sijoitusyhtiöiltä tai vaikka medialta."
Urahyppäys ylöspäin
Kahden Energiateollisuudessa vietetyn vuoden jälkeen 26-vuotiaan Veli-Petterin horisontissa siintävät kuitenkin jo uudet haasteet. Käynnissä on siirtyminen kantaverkkoyhtiö Fingridille tehotasapainon hallinnan asiantuntijan rooliin.
– Kyseessä on kokonaan uusi tehtävä sähköjärjestelmäreservit -tiimissä. Tehtävän alkuvaiheessa päätehtävänä on kehittää tilannekuvaa, toimintatapoja ja -malleja sähköpula- ja ylituotantotilanteissa.
Veli-Petteri kuvailee työtehtävän olevan äärimmäisen mielenkiintoinen – ja tällä hetkellä todellakin toiminnan keskiössä. Se, että asiat muuttuvat nopeasti, onkin yksi alan kiehtovista puolista.
– Pari vuotta sitten Suomen sähköntuotantopaletti oli aika eri näköinen mitä se on tällä hetkellä. Fossiilisten polttoaineiden määrä on laskenut huomattavasti, ja tuuli- ja aurinkovoimaa on tulevaisuudessa varmasti merkittävästi enemmän kuin nyt.
Energiamurroksen ytimessä
Energiamurros tuli rytinällä ja avasi paljon uudenlaisia työmahdollisuuksia energia-alan yhtiöiden sisällä. Veli-Petteri kuvailee ilmastomuutokseen liittyvien asioiden olevan hänelle tärkeitä, ja työskentelemällä energia-alalla voi vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja globaalisti isoihin asioihin.
– Energia-alalla Suomi on moniin maihin verrattuna edelläkävijä, ja minulle se on merkittävä tekijä. Seuraan keskusteluja todella paljon esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja uutisista; on tärkeää pysyä kartalla asioista.
Veli-Petterille myös alan käytännönläheisyys on tuntunut omalta.
– Osaamista saa jatkuvasti syventää, ja substanssi kasvaa mitä syvemmälle alaan porautuu.
SM-tason pyöräilijä
Kiinnostus tekniikkaan ulottuu Veli-Petterin elämässä myös vapaa-ajan harrastukseen pyöräilyyn. Veli-Petterin pyöräily ei tosin ole mitään leppoisaa sunnuntaipyöräilyä tai hyötyliikuntaa vaan ammattimaista harjoittelua ja SM-tasolla kilpailua.
– Treeniin kuluu viikossa 12–15 tuntia, mutta iso siivu harrastusta on myös datan pyörittely. Datan seuraaminen tekee treenaamisesta mielenkiintoisempaa, varsinkin jos polkee paljon sisällä harjoitusvastuksella.
Pyöräily tuntuu luontevalta valinnalta tekniikasta kiinnostuneelle, sillä treenien tehoja voi seurata tarkasti.
– Myös pyörien huolto on jatkuvaa säätämistä ja viilaamista. Omia varusteita täytyy pyrkiä optimoimaan aerodynamiikan ja painon suhteen. Tämä kiehtoo insinööriluonnetta.
Teksti: Ulla Kaila, Adato viestintä
Kuvat: Veli-Petteri Liedes