Energiatehokkaat pataruoat valmistuvat helposti: Nyt kannattaa olla hyvää pataa
13.02.2024
Nyt on mehevien ja sähköuunissa helposti valmistettavien pataruokien ja muhennosten aika. Pataruoan aktiiviseen työstämiseen menee aikaa yllättävän vähän – ja loput hoitaa uuni lempeällä lämmöllä. Ja pataruoka vain paranee uudelleen lämmitettäessä.
Pataruoat ovat maistuvia ja helposti valmistettavia. Pataruoissa energiatehokkuus toteutuu hyvin, kun ruokaa hauduttaa miedolla lämmöllä. Saisiko olla lihapataa, kasvispataa – tai kokeilisitko tällä kertaa vaikka jotain eksoottisempaa makua?
Meri-Tuuli Väntsi rakastaa ruoanlaittoa. Rakkaus ruokaan näkyy myös hänen työssään – Käpy ja Kantarelli yrityksensä yrittäjänä työpäivät saattavat sisältää ruokamainosten toteutusta, toimittajan työtä tai vaikkapa aterianvalmistuksen 200 henkilölle. Tekemistä laidasta laitaan ja paljon muutakin.
Pataruokaa-kirja sai Väntsin mukaan idean siitä, että perinneruoat, perinteiset raaka-aineet ja valmistustavat on saatava historiasta käyttöön myös tähän päivään ja tulevaisuuteen.
Hyvät raaka-aineet, maut ja makumuistot eivät hänen mukaansa saa unohtua.
– Päinvastoin. Niitä pitää vaalia ja mukaan voi aina laittaa ripauksen jotain uutta meiltä tai maailmalta.
Väntsi kannustaa pataruokien valmistukseen.
– Herkulliset pataruoat on helppo valmistaa: laitetaan vain ainekset pataan ja annetaan uunin hoitaa loput. Usein ruokaohjeissa voi lukea, että ruoan valmistukseen menee esimerkiksi jopa neljä tuntia, mutta ihanan pataruoan valmistamisen aktiivinen valmistusaika voi olla vain noin 15 minuuttia. Eli aktiivinen työvaihe sisältää raaka-aineiden pilkkomisen ja mahdollisen esiruskistamisen. Loput hoitaa pata ja uuni lempeällä lämmöllä.
Meri-Tuuli Väntsi rakastaa ruoanlaittoa. |
Karjalanpaistista burgundinpataan
Karjalanpaisti, kaalipadan eri versiot ja riistakäristys ovat pataruoista ehkä ne tunnetuimmat. Myös kestosuosikki burgundinpata on suosittu.
– Pataruokia voi valmistaa tietenkin myös kanasta, kalasta ja juureksista. Lapsuuteni suosikkeihin kuului isäni valmistama herkullinen gulassi ja äitini puolestaan teki erinomaista, hiukan intialaistyylistä lammaspataa, jossa voi hyvin käyttää myös nautaa tai hirvenlihaa.
Vaikka esimerkiksi kanaviillokki ei varsinainen pataruoka olekaan, mainitsee Väntsi sen yhtenä lempiruoistaan. Nimittäin kanaviillokki sisältää työvaiheita, jotka kuuluvat myös perinteisiin. Itse keitetty ja työstetty kanaliemi on hänen suosikkejaan.
– Muutenkin eri maiden perinneruoat mausteineen ovat lähellä sydäntä. Eri ruokakulttuurien vivahteita on myös mukava yhdistellä.
Hävikkijuurekset ja kasvikset hyötykäyttöön
Väntsi kannustaa hyödyntämään myös esimerkiksi kauppojen poistoon meneviä ”hävikkijuureksia”. Esimerkiksi laatikollisen erilaisia juureksia saattaa saada erittäin edullisesti.
– Juureksia ja vaikkapa paprikoita voi esimerkiksi siivuttaa ja paahtaa uunissa ja dippailla esimerkiksi jugurttiin. Pataruoassa hiukan ”väsyneetkin” juurekset toimivat hyvin. Maku vain paranee runsaassa juuresten tai kasvisten käytössä.
Energiatehokasta ruoanvalmistusta
Energiatehokkuutta tavoiteltaessa on hyvä muistaa muutama tärkeä asia. Pataruoan voi valmistaa liedellä tai uunissa, jolloin myös jälkilämpöä voi hyödyntää.
– Vaikka uuni olisi jo sammutettu, säilyy paksupohjaisessa ja -reunaisessa padassa lämpö hyvin. Painavampi pata myös varaa itseensä enemmän lämpöä ja hauduttaa siten ruokaakin paremmin. Pataa ostettaessa kannattaa miettiä padan käyttötarve.
Väntsi antaa myös hyvän vinkin energiatehokkuudesta.
– Pataa valmistettaessa se lämmitetään ensin kiehuvaksi liedellä ennen uuniin nostamista – tällöin uuni pääsee heti tekemään sitä missä se on hyvä, eli pitämään tasaisen ja halutun lämmön yllä ja hauduttamaan ruokaa eikä energiaa mene kylmien ainesten lämmittämiseen.
Patakokin kannattaa Väntsin mukaan ruoanlaiton ja pataruokien alkutaipaleella valita emaloitu tai pinnoitettu valurautapata.
– Niiden puhdistus on helppoa. Toki hyvin rasvattu valurauta on parempi pinnaltaan paistamiseen kuin emali. Savipatojen osalta on hyvä muistaa, että lihat on parempi ruskistaa esimerkiksi valurautapannulla ennen savi/keraamiseen pataan lisäämistä. Valurautapata on sijoituksena varsin kestävä ja varaa hyvin lämpöä.
– Jotta pata ei ruostu, se kannattaa pesun jälkeen kuivata huolella uunin jälkilämmössä.
Väntsi rohkaisee hankkimaan patoja ja muitakin ruoanvalmistusvälineitä käytettyinä.
– Esimerkiksi Kierrätyskeskukset, Fida, SPR:n Kontti tai muut kirpputorit ovat oivia paikkoja hankkia näitä edullisesti. Ja ainakin edullisemmasta päästä on helpompi aloittaa.
Keraaminen pata
Keraaminen pata kestää hyvin myös korkeita lämpötiloja ja on mainio ruokien hauduttamiseen. Tällainen pata ei kuitenkaan kestä ehkä kovia lämmönvaihteluja ja pata sopii vain uuniin. Plussana on kuitenkin se, että useat keraamiset padat sopivat ruokien säilytykseen ja pakastamiseen sekä kestävät toisinaan myös mikroaaltouunia. Yleensä keraaminen pata on myös konepesun kestävä.
INTIALAINEN LAMMASCURRY
Lähde: PATARUOKAA, WSOY 2016. Ohje 6:lle. Kokonaisvalmistusaika 4 ½ h
6 valkosipulin kynttä
4 sipulia
1 kg lampaan luullista potkaa, sahattuna poikittain viiteen osaan (tai 1 kg luutonta)
4 neilikkaa
1 rkl juustokuminan siemeniä
4 kardemumman palkoa (tai 2 tl kardemummarouhetta)
1 kanelitanko
3 rkl intialaista keltaista currytahnaa (esim. Rajah tai Patak’s)
½ dl raastettua inkivääriä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 prk (200 ml) kookoskermaa
noin 1 tl suolaa
2 rkl curryn lehtiä
rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi:
300 g pakasteherneitä
tuoretta korianteria
tuoretta vihreää chiliä
keitettyä basmatiriisiä
Kuori valkosipulin kynnet ja litistä ne veitsen lappeella leikkuulautaa vasten. Kuori ja hienonna sipulit. Jos käytät luutonta potkaa, leikkaa liha noin 4 x 4 cm paloiksi.
Kuumenna tilkka rypsiöljyä padassa. Ruskista lammaspalat muutama kerrallaan kaikilta sivuilta ja nosta lautaselle. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä pataan, laske lämpöä keskikuumaksi ja lisää pataan neilikat, juustokuminan siemenet, kardemumman palot ja kanelitanko öljyyn paahtumaan. Kun juustokuminan siemenet alkavat napsua, lisää pataan currytahna, valkosipulit, hienonnettu sipuli ja raastettu inkivääri. Paahda hetki ja lisää sitten lihat paistellen ja käännellen niin, että mausteet peittävät lihapalat tasaisesti.
Lisää lopuksi tomaattimurska, kookosmaito ja kookoskerma. Ripottele päälle teelusikallinen suolaa sekä currynlehdet. Kiehauta ja peitä kannella. Nosta pata uuniin hautumaan 150 asteeseen 3–4 tunniksi tai kunnes lammas on aivan mureaa. Kun lammas murenee helposti luista, nosta pata liedelle. Keitä halutessasi lientä kasaan ilman kantta noin 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan. Laita herneet padan sekaan ja tarjoa korianterin, chilin ja riisin kera.
Kuva: Valio
MEHEVÄ MAKKARAPATA
Mehevän mausteinen makkarapata on täydellistä kylmien säiden lohturuokaa. Valitse pataan makkarat omien mieltymystesi mukaan mausteisempina tai miedompina.
Ohje on 8:lle.
1 kg erilaisia makkaroita. Tarkista tarvittaessa gluteenittomuus
15 g Valio voita
1 punaista chiliä
4 valkosipulin kynttä
8 dl vettä
½ dl oreganoa
3 laakerinlehteä
2 punasipulia
3 punaista paprikaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
½–1 prk Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippiä
250 g jalapeno-cheddar
Paloittele makkarat. Ruskista palat padassa voissa. Hienonna chili ja valkosipulit. Lisää pataan vettä, chili, valkosipuli ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen. Kuori sillä aikaa sipulit. Poista paprikoista siemenkodat. Paloittele sipuli ja paprikat reilunkokoisiksi paloiksi. Lisää pataan tomaattimurska ja kasvikset. Anna hautua liedellä kannen alla vielä noin ½ h. Viimeistele sulatejuustolla. Tarjoa padan kanssa esimerkiksi perunamuusia tai hapankaalia.
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Kreetta Järvenpää ja Valio