Joulupuuron voi tehdä myös ohrasta

Joulupuuron voi tehdä myös ohrasta

22.11.2023

Monessa suomalaiskodissa riisipuuro on oleellinen osa joulua. Se perinteisin joulupuuro valmistuu kuitenkin kotimaisesta ja terveellisestä ohrasta.

”Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo. Nyt sitä saa, nyt sitä saa, vatsansa täyteen puuroo. ”

Joulupuuro on kuulunut suomalaisiin jouluperinteisiin ainakin 1800-luvulta lähtien. Puuro keitettiin kuitenkin pitkään ohrasta ja ulkomailta tuodulla riisillä herkutteli herrasväki. Riisipuuron voittokulku alkoi vasta 1900-luvulle tultaessa, kun elintaso kasvoi ja joulupöytään haluttiin jotain hyvää ja harvinaista.

Vaikka riisi on nyttemmin arkipäiväistynyt, jouluinen riisipuuro on pitänyt pintansa. Ohrapuuro on ollut hieman taka-alalla, mutta viime aikoina sen arvostus on noussut. Ohralla onkin monia valtteja puolellaan.

Kotimainen ohra on ilmastoystävällisempi valinta kuin ulkomailta Suomeen kuljetettava riisi, jonka kasvattamiseen kuluu lisäksi paljon vettä. Ohra voittaa riisin myös ravintoarvoltaan – ja monen mielestä maultaan.

Jokainen vaalikoon itselleen ja perheelleen tärkeitä jouluperinteitä. Ohrapuuroa kannattaisi kuitenkin kokeilla viimeistään juhlapyhien jälkeen.

 

Ohrapuuro kypsyy liedellä tai uunissa

Ohrapuuron valmistus onnistuu pitkälti samaan tapaan kuin riisipuuron. Herkun voi valmistaa joko liedellä tai uunissa. Perinteisesti ohrapuuro keitettiinkin maan länsiosissa kattilassa, Keski-Suomessa ja Kymenlaaksossa suosittiin uunia ja Itä-Suomessa saatettiin tehdä puuron sijasta piirakoita.

Keittolevyllä puuro valmistuu uunia nopeammin. Riskinä on, kuten riisipuurossakin, pohjaan palaminen. Puuroa on syytä hämmentää ahkerasti ja pitää levy hyvin miedolla lämmöllä.

Pohjaan palamisen vaara vaanii etenkin silloin, jos puuron keittää maitoon. Se pienenee, jos valmistukseen käyttää vaikkapa soijamaitoa, kaurajuomaa tai vettä. Mikäli puuronsa haluaa ehdottomasti maitoon tehtynä, keittämiseen kannattaa valikoida rasvainen tai jopa tarkoitukseen suunniteltu erikoismaito.

Uunissa puuron valmistaminen kestää siis pidempään ja myös energiaa kuluu helposti enemmän. Fiksuinta on valmistaa uunissa ensin jotain muuta ruokaa ja laittaa sinne tämän jälkeen puuro muhimaan.

 

 

Manteli sopii myös ohrapuuroon

Suomessa riisipuuro nautitaan tavallisesti maidon, kanelin ja sokerin kera; jouluna maidon sijasta saatetaan käyttää myös rusina-, luumu- tai sekahedelmäkeittoa.

Ohrapuuron maussa on aavistus happamuutta. Sen kanssa sopivat hyvin vaikkapa kotimaiset marjat.

Jos jostakin syystä kaikkea riisipuuroa ei tule syötyä, jämät voi käyttää pannarissa. Ylijäänyt ohrapuuro sopii puolestaan mainiosti leipätaikinaan.

Ja sen onnea tuovan mantelin voi tietenkin kätkeä yhtä hyvin jouluisen ohrapuuroon kuin riisipuuroonkin. Tämä perinne on jäljitetty muuten antiikin Kreikkaan, jossa esimerkiksi leipään saatettiin kätkeä papu. Se jolle papu päätyi, sai nykyisten seurapelien tapaan määrätä toisille hullunkurisia tehtäviä.

Jutun asiantuntijahaastateltavana on toiminut kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta.

 

Marttojen ohrapuuro

2 dl vettä
1 ½ dl esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
1 l maitoa
1 tl suolaa

1. Kiehauta vesi, lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin.
2. Lisää maito, kuumenna ja keitä puuroa noin 45 minuuttia välillä sekoittaen.
3. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia.
4. Mausta suolalla.

Lähde: Martat

 

Marttojen uuniriisipuuro

1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa

Voiteluun: voita tai margariinia

1. Voitele uunivuoka (noin 2 litraa) ja mittaa puuroainekset suoraan vuokaan.
2. Kypsennä uuniriisipuuroa uunissa 175 °C:ssa noin 1,5 tuntia. Hyödynnä jälkilämpö.
3. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana. Peitä tarvittaessa.
4. Anna uuniriisipuuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
5. Tarjoa esimerkiksi herkullisen sekahedelmäkeiton kanssa.

Lähde: Martat

 

Puurokattila on helppo puhdistaa

Pohjaan palaneen puurokattilan voi pestä helposti ja ympäristöystävällisesti hankaamalla sitä sienipesimellä ja vedestä ja ruokasoodasta valmistetulla tahnalla. Vaihtoehtoisesti kattilassa voi kiehauttaa vettä, jossa on mukana ruokasoodaa. Mikäli kattila on puolillaan vettä, sen joukkoon kannattaa laittaa viisi ruokalusikallista ruokasoodaa.

 

Puurot ovat suosiossa

Puurot ovat in. Kaurapuuro on klassikko, riisipuuro joulun ykkönen ja ohrapuuro sen hyvä haastaja. Suosioon ovat nousseet myös monet muut puurot, esimerkiksi gluteenittomat tattari- ja hirssipuurot. Tavallista on myös, että puuroja täydennetään raejuustolla, marjoilla, leseillä, pellavansiemenrouheella tai vaikkapa maapähkinävoilla.

Erityisen trendikkäitä ovat nykyään tuorepuurot, joita ei kuumenneta lainkaan. Niitä valmistetaan liottamalla kypsentämätöntä viljaa tai siemeniä ja antamalla seoksen turvota yön yli jääkaapissa. Tuorepuuro on aamulla valmista eikä aikaa kulu keittämiseen. Pienille lapsille tuorepuuroja ei kuitenkaan suositella valmistustapaan liittyvän hygieniariskin takia.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki ja Martat

 


Kommentit