Lumoudu lipstikasta
09.09.2024
Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta voi ottaa ruoanlaitossa käyttöön lähes kaiken, sanoo yrttitilallinen Terhi Saarinen.
Etelä-Savon maalaismaisemassa sijaitsee Heikkilän tila. Kukoistavat yrttipenkkien rivistöt hivelevät hajuaistia.
Jussi ja Terhi Saarinen viljelevät neljällä hehtaarilla mausteyrttejä, jotka kuivatetaan ja jalostetaan kuluttajalle sopivaan muotoon. Jokaisella yrtillä on oma kasvukautensa ja kun ruohosipulit puskevat terhakkaasti vartta jo heti alkukeväästä lumen sulettua, niin viimeistä kauden yrttisatoa eli timjamia korjataan lokakuussa. Yrttien kuivattamisessa on oma urakkansa.
– Jokainen satokausi on erilainen. Emme voi ennustaa tai varautua säähän. Sitä tulee mitä on tullakseen ja voimme vain toivoa, että aurinkoa ja sadetta olisi sopivassa suhteessa. Herkkä tilli kaipaa esimerkiksi paljon aurinkoa kasvukauteensa.
Terhi on mielissään, kun kaupat ovat nykyään varustautuneet hyvin erilaisten tuore- ja kuivattujen yrttien tarjontaan.
– Vaikka suola ja pippuri pitävät pintansa, maailma on täynnä ihania kokeilemisen arvoisia makuja. Yrtit rikastuttavat myös teesekoituksissa ja jos aikansa vanhoja tietäjiä on uskominen, yrtit vaikuttavat myönteisesti myös terveyteen.
Lipstikka lisätään ruokiin kypsentämisen alkuvaiheessa, jotta voimakas maku pehmenee. Kuivaaminenkin miedontaa paljon lipstikan makua, kertoo yrittäjä ja puutarhuri Terhi Saarinen.
Huikea lipstikka käyttöön tuoreena ja kuivatettuna
Veikeäniminen lipstikka eli liperiksikin aikoinaan kutsuttu kuuluu Saaristen tilan yrttiperheeseen.
Terhi kertoo, että lipstikkaa voi käyttää suolan korvikkeena tai maustesekoituksena ja se sopii mainiosti keittoihin, liemiin ja pataruokiin.
– Ehkä lipstikka on aikoinaan toiminut kasvisliemikuutioiden edeltäjänä, sillä kuivattunakin lipstikka on erittäin vahva ja maultaan niin monivivahteinen maustaja.
Lipstikka on kätevä kuivattava yrtti
Terhi sanoo, että monen kotitalouden vanhassa puutarhassa voi lipstikka kasvaa ihan puskaksi asti ja tuoksu paljastaa tämän mainion hyötykasvin.
– Kasvin lehtien lisäksi syötäviä ovat lehtiruodit, siemenet, juuret ja keltaiset kukat. Lipstikka on rehevä ja helppohoitoinen ja sen kuivaus onnistuu kätevästi kuivurilla tai sähköuunissa. Kuivatusta lipstikasta voi tehdä yrttijauhetta tai vahva-aromista lipstikkasuolaa. Varsi on kuitenkin sen verran ”täpäkkä”, että se olisi melkeinpä parasta pakastaa ellei se mene suoraan käyttöön.
– Lipstikkaa voi myös pakastaa ja silputtuna sitä voi annostella pakastepusseihin ja ottaa mausteeksi sitten sopivan määrän.
Työtä ja romanttista perhearkea
Terhi kertoo olevansa romantikko ja hän nauttii muun muassa puutarhatöistä ja kauniista istutuksista. Myös silmiä hivelevän kaunis Italia on maa, jonne hän matkustaa perheen kanssa mielellään. Lasten lisäksi tilalta löytyy hoivattavia eläimiä – esimerkiksi muutama lehmä, hevosia, aaseja, lampaita, kissoja ja rapsutuksia rakastava vuohi. Myös kanala kukon kera löytyy tilalta. Laumanvartijakoiria on kaksi.
Lipstikka sopii keittojen ja muhennosten lisäksi patoihin sekä riisi- ja makaroniruokiin. Lipstikka on hyvin suosittu mauste myös saksankielisellä alueella Maggikraut-nimisenä. Se onkin liemikuutioiden alkuperäinen mauste. Heikkilän yrttitilan juuret ulottuvat aina 1770-luvulle asti, kun tilalta vietiin maitotuotteita jopa Englantiin asti. Kiemurainen vanha kylätie on vieläkin havaittavissa tilalla. Lypsykarjan pidosta luovuttiin ja yrttien viljely alkoi vuonna 2007. Suuremmat tuotantotilat, kuivurit ja myymälärakennus rakennettiin vuonna 2009. Vuonna 2010 perustettiin perheyrityksenä toimiva Heikkilän Yrttitila Oy. |
RESEPTIT
Syksyn grillihetkiin lipstikkamajoneesia
Grillatusta sydänsalaatista ja sitruunasta loihdit hetkessä ihanan lisukkeen kesäaterialle. Majoneesikastike saa pikanttia makua lipstikasta ja annos viimeistellään suolaisella salaattijuustomurulla.
Grillattu sydänsalaatti
2 sydänsalaattia
½ dl oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria myllystä oman maun mukaan
1½ dl Valio Keittiön salaattijuustomurua
Lipstikkamajoneesi
4 rkl lipstikkaa hienonnettuna
1 dl majoneesia
1 dl Valio Keittiön kreikkalaista jugurttia
2 rkl sitruunamehua
1 tl Dijon-sinappia
½ tl suolaa
Lisäksi
2 sitruunaa
Valmista ensiksi majoneesi yhdistämällä kaikki majoneesin ainekset. Tarkista maku ja lisää lipstikkaa halutessasi. Puolita salaatit. Sipaise leikkuupintaan öljyä. Aseta salaatit grilliin leikkuupinta alaspäin ja grillaa muutama minuutti, kunnes leikkuupinta on saanut väriä ja salaatti aavistuksen pehmennyt.
Pese ja halkaise sitruunat. Grillaa sitruunoita leikkuupinta alaspäin, kunnes pinta saa väriä. Valuta loppu öljy grillattujen salaattien pinnalle. Purista salaatin pintaan sitruunamehua. Ripottele pinnalle salaattijuustomurua. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoa grillattu salaatti ihanan lipstikkamajoneesin kanssa.
Resepti: VALIO
Terhin ihana lipstikkakeitto
2 keskikokoista sipulia
Voita tai öljyä kuullottamiseen
1 1/2 dl tuoreita tai 2–4 rkl kuivattuja lipstikan lehtiä
8 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
100 g sulatejuustoa
mustapippuria
suolaa
sitruunamehua
Kuullota hienonnettu sipuli kattilassa ja pyöräytä sekaan silputut lipstikan lehdet muutamaksi minuutiksi. Lisää vesi ja kuohukerma, johon suuruste on sekoitettu. Hauduta hiljaa poreillen noin 10 min. Lisää sulatejuusto. Maista ja mausta mieleiseksi.
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Jussi Saarinen