Energiamarkkinoista

Energiamarkkinoista

20.02.2024

Sähkön Suomen pörssihinta ylitti 2 €/kWh alvillisena iltapäivän muutamana tuntina 5.1.2024. Marraskuussa 2023 tuntihinta oli useita tunteja –50 c/kWh. Tällaiset ääriolosuhteiden hinnat tulivat pörssisähkön asiakkaille tutuiksi muutamina erikoisina päivinä kuluvan talven aikana. Muun kuin spot-sähkön piirissä olevat asiakkaat eivät moisia hintapiikkejä kokeneet, eivätkä ne, jotka pystyivät ajoittamaan kulutustaan halvemmille tunneille. Toki hintapiikit ovat nimensä mukaisesti yhden tunnin hintoja ja esim. tammikuun keskihinta on asettumassa säädylliselle, noin 10 c/kWh tasolle. 

Julkisuudessa on puhuttu, että sähkön hintaheilahtelu on merkki siitä, että markkina ei toimi. Päin vastoin, markkina toimii. Säädettävän tuotannon osuus on pienentynyt, jolloin ei ole mikään ihme, että joinakin tunteina hinta nousee. Hyödyke, josta on puutetta ja jolle on kysyntää, maksaa enemmän silloin, kun sitä ei ole tarjolla tarpeeksi. Tämä taas innostaa investoimaan jatkossa säädettävään tuotantoon, koska sillä on mahdollista ansaita enemmän. 

Rovakaira ei toiminnallaan voi vaikuttaa sähkön myyntihintoihin. Laskutamme sähkönsiirrosta ja toimimme sähkön siirtäjänä verkkoalueellamme. Tavoitteemme on edelleen pitää suunnitelmallisen ja vastuullisen toimintamme avulla siirtohinnat kohtuullisena. Investoimme jatkossakin yli puolet liikevaihdostamme verkkomme kehittämiseen säävarmaksi. Yhtälönä tämä on vaikea, mutta mielestämme olemme suoriutuneet mallikkaasti. Tästä on osoituksena halvimmat siirtohinnat omassa kategoriassamme, pitkät siirtolinjat omaavana maaseutuyhtiönä. 

Toimimme myös olosuhteissa, jotka asettavat toiminnallemme arktisen luonnon tuomia erityispiirteitä. Tykkylumiongelmat ovat osa arkipäivää myös tulevaisuudessa. Kuluvana talvena olemme päässeet nauttimaan talvisista keleistä, kovasta pakkasesta ja lumesta, toistaiseksi paljon pienempien sähkökatkojen kanssa. Tätä kirjoittaessani, talvea on vielä paljon jäljellä, koputetaan puuta, että tykkylumi ei takertuisi puihin ja verkkoihimme nykyistä tilannetta enempää. Ja jos takertuu, niin henkilöstömme koputtelee pylväitä, jotta siitäkin selvitään. 

 

Talviterveisin

Rovakaira Oy

Timo Virikko
toimitusjohtaja

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #sähkö #turvallisuus #ilmastonmuutos #energiavinkki #energiatehokkuus #pääkirjoitus #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #sähkönsiirto #kesämökki #energiantuotanto #osaaminen #puutarha #ympäristö #piha #hyvinvointi #laiteuutuudet #energiansäästö #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsäästö #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #resepti #testi #aurinkopaneeli #ilmastointi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #ystävänpäivä #tekoäly #kodinkone #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku