Katse kohti tulevaa

Katse kohti tulevaa

22.05.2023

Rovakairan toimitusjohtajan paikalta syksyllä eläköityvä Tapio Jalonen on nähnyt energia-alan monivaiheisen kehityksen. Energian ja sähkönjakelun pariin Jalosen vei aikanaan ajatus siitä, että sähköä tarvitsevat kaikki eli ala on varmasti hyödyllinen ja tarpeellinen. Sama motiivi on pysynyt hänellä tähän päivään asti.  

Kun Tapio Jalonen aloitti työuransa Rovakairalla vuonna 1987, sähkömarkkinoita ei vielä ollut, vaan kyse oli enemmänkin sähköhuollosta. Sähkön jakelu, tuotanto ja verkonrakentaminen olivat kaikki yhden yhtiön alla, ja toiminnalla lähinnä varmistettiin, että asiakkaat saivat sähköä.

– Samana vuonna vietimme myös viimeisen sähköistämättömän kodin valojuhlaa Kittilän Pokassa Alman baarissa, Jalonen muistelee.

 

Liiketoimintojen eriytyminen

Sähkömarkkinat alkoivat pikkuhiljaa muotoutua 90-luvun puolivälissä ja liiketoiminnoista tuli itsenäisempiä. Nykyään kaikki ovat erilaisia ja erillisiä liiketoimintoja, jotka toimivat täysin omalla logiikallaan. Rovakairan Verkonrakennus perustettiin vuonna 2012 ja perustamisen yhteydessä asennustoiminta siirrettiin uuteen yhtiöön.

– On tärkeää, että meillä on luotettava kumppani, joka toimii paikallisesti sekä tuntee paikalliset olosuhteet. Verkonrakennus on osoittanut kykynsä työskennellä todella haastavissakin tilanteissa nopeasti ja joustavasti, kuten viime talven tykkylumiaikana näimme. Tärkeä osoitus toiminnan laadusta ja tehokkuudesta on ollut myös monet konsernin ulkopuoliset asiakkuudet niin teollisuuden kuin verkkoyhtiöiden joukossa.

Rovakaira oli yhdessä muiden pohjoissuomalaisten yhtiöiden kanssa osaomistajana sähkönmyyntiyhtiö Energiapolarissa ja myöhemmin Loiste Sähkönmyynnissä, kunnes liiketoiminnasta luovuttiin vuonna 2021.

– Tämä oli hyvä päätös, sillä sähkömarkkinoilla on todella suuret riskit, kuten olemme viime vuosina huomanneet. Monet yhtiöt ovat tehneet valtavia tappioita ja jopa konkursseja. Sähkönmyynti on liian riskialtista toimintaa lappilaisten sähköyhtiöiden kokoisille yrityksille, Jalonen toteaa.

– Myös sähköntuotantoon liittyen on tehty oikeita ratkaisuja, kun hankkeisiin on lähdetty aikoinaan mukaan. Vesivoima on tärkeä sähköverkon toiminnan kannalta säätöominaisuuksiensa vuoksi. Vesivoimaa voidaan myös ajaa siten, että energiasta saadaan sähkömarkkinatilanteen mukaisesti paras mahdollinen hinta. Kolmen kunnan – Rovaniemi, Kittilä, Sodankylä – omistama Ounastuotanto tulouttaa tänä vuonna paikalliseksi hyväksi noin 12 miljoonaa euroa omistajilleen, Jalonen lisää.

 

Luotettavaa ja edullista sähkönjakelua

Tapio Jalonen valittiin Rovakairan toimitusjohtajaksi vuonna 2008. Toimitusjohtajan tehtävässä hän on keskittynyt siihen, että alueen sähkönjakelu toimisi varmasti ja mahdollisimman tehokkaasti.

– Olemme pääosin kuntien omistama yhtiö, jonka strategiana on pitää hinta mahdollisimman edullisena ja laatu hyvänä paikallisille asiakkaillemme, Jalonen kertoo.

Viimeiset kymmenen vuotta Rovakaira on rakentanut säävarmaa sähköverkkoa ja vuoden 2022 jälkeen noin 65 prosenttia asiakkaista oli säävarman sähköverkon piirissä. Pitkän ajan tehokkaan toiminnan sekä alueen elinvoimaisuuden myötä Rovakaira pystyi alentamaan kaikkien asiakkaidensa verottomia hintoja viime marraskuussa.

Jalonen on panostanut myös organisaation kehittämiseen, ja henkilöstön keski-ikä on laskenut reilusti hänen aikanaan. Rovakaira on työnantaja, jota arvostetaan ja jonka palvelukseen halutaan.

– Olemme saaneet nuoria osaajia, joilla on tuoretta tietoa ja osaamista alalta, joka kehittyy koko ajan. Henkilöstömme on nuori, mutta tarpeeksi kokenut ja osaava, Jalonen kertoo.

 

Tulevaisuuden näkymät

Toimitusjohtajan tulee olla perillä siitä, mitä alalla ja lainsäädännössä tapahtuu, ja miten tulevaisuuden muutoksiin pitää valmistautua. Päivittäistyössä on myös tärkeä kuunnella ja pitää yhteyttä keskeisiin sidosryhmiin asiakkaisiin, omistajiin ja työntekijöihin. Jalonen uskoo, että vihreä siirtymä tulee kasvattamaan sähköntuotantoa, jonka myötä siirrettävän sähkön määrä kasvaa.

– Organisaation vahvan osaamisen myötä Rovakaira pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, joita esimerkiksi vihreään siirtymään ja digitalisaatioon liittyy. Paikallinen omistus takaa sen, että voidaan toimia paikallisten asukkaiden ja yritysten hyväksi.

Uransa loppupuolella Jalonen ehti nähdä myös energiakriisin ja Suomea viime talvena uhanneen sähköpulan.

– Päällimmäisenä energiakriisistä jäi mieleen asiakkaiden tietoisuus siitä paljonko sähkö maksaa ja miten sitä käyttää. On todella tärkeää, että asiakkaat ovat tulleet tietoiseksi omasta energiankäytöstään.

Jalonen kiittelee myös sähkönsäästötalkoita, joihin kaikki osallistuivat mahdollisuuksien mukaan.

– Suomalaisten solidaarisuus herättää minussa kunnioitusta. Sähkönsäästötoimet alkoivat näkyä elokuussa ja sähkönkulutus väheni koko Suomessa.

Eläkeaikaa Jalonen kertoo odottavansa innolla ja uteliaisuudella. Omille harrastuksille liikunnalle ja kaunokirjallisuudelle sekä kulttuurin seuraamiselle tulee olemaan enemmän aikaa.

– Vaikea kuvitella miltä tuntuu olla eläkkeellä. 40 vuotta alalla olleena on aika pikkuhiljaa siirtyä toisiin asioihin. Eteenpäin elävän mieli.

 

Teksti: Lilli Toukola
Kuva: Miika Hämäläinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #energiatehokkuus #turvallisuus #kolumni #sähköverkko #sähkö #energiavinkki #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #työ #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #sähkönsiirto #energiantuotanto #laiteuutuudet #puutarha #ympäristö #sähköinen liikenne #hyvinvointi #piha #energiansäästö #kodinkone #resepti #ilmastointi #hiilijalanjälki #toimitusvarmuus #sähkönsäästö #sähköpula #datahub #aurinko #astettaalemmas #energiapolitiikka #kaukolämpö #lämpö #tekoäly #aurinkopaneeli #testi #lämmitys #pääsiäinen #sähköpyörä #kilpailut #sähköauto #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku