Kesäkoti käyttöön maltilla

Kesäkoti käyttöön maltilla

03.05.2024

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla mökeistä sähköt tuotetaan aurinkopaneeleilla tai muilla paikallisilla keinoilla. Ensimmäisellä käyntikerralla on hyvä lämmittää maltilla.

Toimivat sähköverkot myös kauempana taajamista antavat mahdollisuuden etätöiden ongelmattomaan tekemiseen mökeiltä. Suomessa voi syrjäisemmässäkin sähköistetyssä kesämökissä luottaa etätöiden sujumiseen katkoitta. Investoinnit sähkönjakeluun ovat vähentäneet katkojen määrää ja pituutta.

Noin kolmasosa suomalaisista kesämökeistä soveltuu ympärivuotiseen käyttöön ja puolet kevät- kesä- ja syyskäyttöön. Pieni osa mökeistä on käytettävissä vain aivan kesäkuukausina. Sähköistys pidentää kesämökin käyttöaikaa varhaiseen kevääseen ja myöhäiseen syksyyn. Tänä vuonna monen mökkikauden aloitus on varmasti siirtynyt ja nyt monessa kohteessa eletään kauden aloitushetkiä.

 

Aloita lämmitys maltilla

Jos rakennus on ollut syksystä asti tyhjillään, kannattaa rakennus ensimmäisellä kerralla tuulettaa ja poistaa kosteudentuntua lämmittämällä maltillisesti. Puutulisijat saattavat vetää huonosti ja savuttaa hieman sisään. Siksi onkin hyvä aloittaa pienillä puumäärillä ja antaa takkarakenteiden ja piipun kuivahtaa rauhassa.

Mahdolliset sähkölämmittimet voi laittaa päälle, mutta kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan käyttöönotossa on hyvä olla maltillinen ja seurata esimerkiksi, miten kylmälaitteet hyrähtävät käyntiin ja toimivat. 

 

Toimivaa tekniikkaa

Mökeille saatetaan viedä kodista vanhoja sähkölaitteita. On hyvä muistaa niiden vanhenevan myös mökillä. Kylmän talven aikana ne saattavat kerätä kosteutta, ruostua ja niiden toiminta voi muuttua epävarmaksi. Poikkeuksellisesti toimiva sähkölaite on aina paloriski ja vanhat laitteet kuluttavat uudempia enemmän energiaa.

Jos sisällä mökissä on selvää kosteuden tuntua, kannattaa antaa elektronisten laitteiden myös hieman tuulettua ja kuivahtaa sekä valvoa hetki vierellä niitä päälle kytkiessä. Jos laitteet toimivat epänormaalisti, on ne hyvä uusia.

Mökillä on hyvä muistaa energiatehokkuus ja sähköturvallisuus. Laitteiden lisäksi on hyvä vilkaista, etteivät esimerkiksi hiiret ole nakertaneet esillä olevia sähköjohtoja.

Näin herätät mökin talviunesta
– Aloita lämmitys varovaisesti. Varmista sähkölämmittimien normaali toiminta. 
– Ottaessasi tulisijan käyttöön, varmista sen ja piipun kunto. 
– Muista, että kostea piippu ei vedä yhtä hyvin kuin kuiva piippu. Aloita maltillisilla puumäärillä.
– Anna sähkölaitteiden kuivua ennen kuin kytket ne päälle.
– Seuraa, että sähkölaitteet toimivat normaalisti ja tarkasta johtojen kunto.
– Käynnistäessäsi ilmalämpöpumpun valvo, että pumppu toimii normaalisti ja että tiivisteet ovat ehjät. 
– Lue ohjeet, miten ilmalämpöpumppu käynnistetään pitkän tauon jälkeen.
– Jos et ole varma siitä, miten ilmalämpöpumppu käynnistetään, pyydä neuvoja ja apuja ammattilaiselta.
– Jos mökillä on vesilaitteita, avaa päähana maltilla ja varmista, ettei putkistossa tai laitteissa ole vuotoja.
– Täytä lämminvesivaraaja vedellä ennen kytkemistä.

Muista energiatehokkuus myös mökillä
– Käytöstä poistettuja vanhoja viihdelaitteita tai kodinkoneita ei kannata viedä mökille. Ne kuluttavat paljon energiaa.
– Ylivanhat sähkölaitteet ja säilytys kosteassa saattavat aiheuttaa turvallisuusriskin.
– Muista tarkastaa, että ilma pääsee kiertämään kylmälaitteiden ympärillä.
– Imuroi kylmälaitteet takaa ja varmista, etteivät esimerkiksi hiiret ole käyneet tekemässä pesää.
– Tarkkaile sähkölämmittimien termostaattien toimintaa ja säädä ne oikeaan lämpötilaan.
– Varmista, ettei ilmalämpöpumppu ala jäähdyttää sähkölämmittimillä ja tulisijalla tuotettua lämpöä.
– Jos mökiltä ollaan poissa pidempään, jätä päälle matalampi peruslämpö, joka pitää mökin kuivana.
– Myös mökillä on hyvä käyttää ajastimia, liiketunnistimia ja kytkimellisiä jatkopistorasioita.

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#pääkirjoitus #Rovakaira  

Kesän merkkejä

Kesä tulee, hyvä niin. Lunta ja talvea riitti Rovakairan alueella lokakuusta toukokuuhun. Nyt on kuitenkin tulvien aika, alueemme valtajoet Kemijoki-Kitinen ja Ounasjoki laskevat vetensä vauhdilla kohti Pohjanlahtea. Vaikka vettä riittää ja...

#energiansäästö #energiatehokkuus #Rovakaira  

Voiko lapsi säästää sähköä?

Syväsenvaaran koulun 5A -luokkalaiset Alida Uurtamo ja Ella Tarkka tutkivat, miten sähkönsäästövinkit käytännössä toimivat. Säästäen vai sähköttä -tutkimus voitti oman sarjansa tiede-, teknologia- ja keksintökilpailussa Helsingissä keväällä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #energiatehokkuus #turvallisuus #kolumni #sähköverkko #sähkö #verkkopalvelu #energiavinkki #työ #ilmastonmuutos #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #laiteuutuudet #puutarha #hyvinvointi #piha #sähköinen liikenne #energiansäästö #kodinkone #resepti #sähkönsäästö #ilmastointi #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #lämpö #tekoäly #aurinkopaneeli #testi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #kilpailut #sähköauto #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku