Kesän merkkejä

Kesän merkkejä

07.06.2024

Kesä tulee, hyvä niin. Lunta ja talvea riitti Rovakairan alueella lokakuusta toukokuuhun. Nyt on kuitenkin tulvien aika, alueemme valtajoet Kemijoki-Kitinen ja Ounasjoki laskevat vetensä vauhdilla kohti Pohjanlahtea. Vaikka vettä riittää ja sitä kautta vesivoimatuotantoa, hyppii sähkön hinta ylös ja alas.

Toukokuun alussa, jolloin yleensä sähkön pörssihinnat ovat Suomessa varsin maltilliset, on nähty 50 c/kWh hintoja. Ydinvoimalat olivat huollossa, oli tuuletonta ja siirtoyhteyksissä Pohjoismaiden välillä oli ongelmia. Kuulostavat tutuilta selityksiltä ja sitä ne ovat. Nämä kaikki tekijät yhdessä vaikuttavat voimakkaasti vielä pitkälle tulevaisuuteen sähkön myyntihintoja heiluttavasti. Suosittelen harkitsemaan kiinteähintaista myyntisopimusta erityisesti niille talouksille, joilla ei ole mahdollisuutta säädellä sähkön käyttöä.

Hyviä uutisia kuitenkin Rovakairan alueen sähkön käyttäjille. Tulemme pitämään siirtohintamme muuttumattomina koko vuoden 2024. Samaan aikaan hintavertailuissa verkkoyhtiöiden kesken olemme huippuluokkaa huolimatta kiivaasta säävarman verkon rakentamistahdista ja laajasta siirtoverkostamme. Suuret rakentamisprojektit mm. Sodankylässä Roivainen-Siltaharju, Seipäjärvi, Jeesiö ja Sarvikotamaa, Kittilässä Pöntsö, Tepsa-Kelontekemä sekä tietysti Levin alue, Rovaniemellä Ylinampa-Tiainen, Sinettä-Tapionkylä sekä Seitakorva-Severijärvi ovat kuluvan vuoden suurimpia saneeraushankkeitamme. Tavoitteena on rakentaa yli 100 km uutta ilmajohtoa, kustannukseltaan yhteensä pitkälti yli 10 milj.€. Rovakairan verkon rakentaminen näkyy ja kuuluu. Rakennamme laadukkaasti, tehokkaasti ja taloudellisesti, muuhun ei ole varaa.

Uusi presidenttikin saatiin valittua kevään aikana. EU-vaaleja käydään juuri tämän lehden julkaisuaikaan. EU:n kautta tehdään pitkälle vaikuttavia päätöksiä, jotka vaikuttavat meidänkin liiketoimintaamme ja sitä kautta asiakkaisiimme. Suuret EU-tason tavoitteet yhtenäisen sähköverkon, toimivan sähkömarkkinan ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen puolesta ovat hienoja tavoitteita. Käytännön toteutuksen vaikutukset tänne Pohjolan perukoille tahtovat jäädä usein ongelmallisiksi. Käydään silti äänestämässä.

Kesän alkua

Rovakaira Oy
Timo Virikko
toimitusjohtaja


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #energiatehokkuus #turvallisuus #kolumni #sähköverkko #sähkö #energiavinkki #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #työ #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #sähkönsiirto #energiantuotanto #laiteuutuudet #puutarha #ympäristö #sähköinen liikenne #hyvinvointi #piha #energiansäästö #kodinkone #resepti #ilmastointi #hiilijalanjälki #toimitusvarmuus #sähkönsäästö #sähköpula #datahub #aurinko #astettaalemmas #energiapolitiikka #kaukolämpö #lämpö #tekoäly #aurinkopaneeli #testi #lämmitys #pääsiäinen #sähköpyörä #kilpailut #sähköauto #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku