Lähde mukaan säästötalkoisiin!

Lähde mukaan säästötalkoisiin!

25.11.2022

Kysyimme Rovakairan verkkojohtaja Jyri Tiuraniemeltä mitä sähköpula tarkoittaa ja mistä se oikein johtuu? – Sähköpula on tilanne, jossa kotimainen sähköntuotanto ja ulkomaan tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta.

 Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan, ja tämän vuoksi kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan katkomalla sähköjä alueellisesti. Sähköpulan riski on noussut tänä vuonna suuresti muun muassa sen vuoksi, että sähkön ja maakaasun tuonti Venäjältä on päättynyt useissa Euroopan maissa kokonaan. Erityisesti Keski-Euroopassa maakaasun poltto on merkittävä tapa tuottaa sähköä, Jyri Tiuraniemi tiivistää.

Rovakaira on varautunut mahdolliseen sähköpulaan laatimalla suunnitelman, joka otetaan tarvittaessa käyttöön Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin koordinoimana. Uhkaavan sähköpulan estämiseksi on useita varatoimenpiteitä, joista hallitut kiertävät sähkökatkot ovat viimeinen vaihtoehto. Sähkökatkot kestävät enintään noin kaksi tuntia, ja niitä voidaan joutua tekemään samalle alueelle useammin kuin kerran, kuitenkin niin että katkojen välissä on aina useampi tunti aikaa. Katkoilla pyritään pitämään Suomen sähköjärjestelmä tasapainossa. Koko sähköjärjestelmän kaatuminen tarkoittaisi useiden tuntien sähkökatkoa yhteiskunnassamme.

Yksittäinen asiakas ei voi vaikuttaa siihen, katkeaako hänen kiinteistöstään sähköt vai ei. Rovakaira on etukäteen kartoittanut yhteiskunnan kannalta kriittisimpiä toimintoja, joiden sähkönjakelun keskeytystä pyritään välttämään mahdollisuuksien mukaan. Tällaisia kohteita ovat muun muassa sairaalat ja terveyskeskukset. Tiuraniemi kertoo, että Rovakairalla on ollut jo ennestään varautumissuunnitelmassaan osio sähköpulan varalle, jota on nyt päivitetty, sekä viety yhä enemmän käytännön tasolle: – Olemme käyneet tilannetta läpi asiakkaidemme sekä sidosryhmiemme kanssa, ja kartoittaneet millaisia vaikutuksia sähköpulalla voi olla heidän toimintaansa, sekä mitä toimenpiteitä asiakkaidemme tulisi tehdä varautuakseen tilanteeseen.

Sähköpulatilanne voi syntyä usealla tavalla, kuten esimerkiksi vähätuulisen ja pitkäkestoisen pakkasjakson myötä. Tällaisessa tilanteessa sähköpula on ennustettavissa ja pyrimme tiedottamaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin etukäteen, mikäli alueellisiin katkoihin joudutaan turvautumaan. Mahdollisesta sähköpulan riskistä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti, ja suosittelemme sinua seuraamaan aktiivisesti uutisia sekä kantaverkkoyhtiön Fingridin ja Rovakairan viestintää. – Mikäli sähköpula syntyy taas esimerkiksi voimalaitoksen tai siirtoyhteyden vikaantumisen myötä, katkot voidaan joutua tekemään pahimmassa tapauksessa ilman ennakkovaroitusta, Tiuraniemi lisää.

Jokainen meistä voi vaikuttaa sähkön riittävyyteen talvikaudella vähentämällä sähkönkäyttöä ja siirtämällä kulutusta hetkiin, jolloin sähkönkäyttöä on vähiten. Pienilläkin säästötoimenpiteillä on merkittävä vaikutus, kun suuri määrä ihmisiä osallistuu niihin. Fingridin mukaan sähkönkäytön siirtämisestä ja vähentämisestä on jo viitteitä. Kulutus pieneni syyskuussa seitsemän prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Sähkönkäyttö on suurimmillaan yleensä arkiaamuisin klo 7–9 ja alkuiltaisin klo 16–18, ja pienintä puolestaan klo 00–06. Sähkönkäyttöä tulisi vähentää kulutuspiikkien aikoina ja ohjata siirrettävissä olevaa kulutusta yön tunneille. Kulutuksen ohjaus näkyy myös säästönä pörssisähkösopimuksen laskulla, sillä sähkö on pääsääntöisesti halvempaa näillä tunneilla. Sähkön pörssihintaa voi seurata esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla.

Energian säästämisen lisäksi sähkökatkoksiin on suositeltavaa varautua. Mieti jo etukäteen, miten toimisit, jos sähköt olisivat poikki kahden tunnin ajan. Huolehdi, että kodista löytyy toimiva tasku- tai otsalamppu sekä valmiiksi ladattuja varavirtalähteitä, joista saa tarvittaessa lisävirtaa esimerkiksi puhelimelle. Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia. Varaa ja ylläpidä kotivaraa, jossa on tarpeeksi ruokaa ja juotavaa kolmelle päivälle. Kotivaraan kannattaa hankkia hyvin säilyviä ruokia, joita voit syödä sellaisenaan tai valmistaa esimerkiksi retkikeittimellä tai takassa. Juomaveden lisäksi tarvitsemme vettä peseytymiseen ja ruuan valmistukseen, ja sitä tulisi varata riittävästi isoon korkilliseen astiaan, kuten kanisteriin.

Mikäli sähkökatko sitten sattuu kohdallesi, ei ole syytä hätääntyä, sillä tilanne on ammattilaisten käsissä. Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää yhteen huoneeseen valot päälle, jotta tiedät milloin sähköt palaavat. Jääkaapin ja pakastimen turhaa avaamista tulee välttää, jotta elintarvikkeet eivät pilaannu. Ruoka säilyy jääkaapissa kylmänä muutamia tunteja sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Suljetussa pakastimessa lämpötila pysyy miinuksella yleensä 12–24 tuntia. Ikkunoiden ja ulko-ovien avaamista kannattaa välttää, jotta asunto ei pääse kylmenemään. Sähköverkkoyhtiö tiedottaa asiakkaita tilanteesta mm. häiriökarttapalvelun ja erillisten tiedotteiden kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä. Rovakairan Online-palvelussa voit tarkistaa, että omat yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Hyödyllisiä linkkejä

Rovakaira häiriökartta

Rovakaira kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta

Sähköjärjestelmän tila

Fingrid Tuntihinta-mobiilisovellus

Energian säästövinkkejä
Astetta alemmas
Motiva

72 tuntia, häiriötilanteisiin varautuminen

 

Teksti: Lilli Toukola
Kuva: Tiina Tuomaala

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #sähkö #turvallisuus #ilmastonmuutos #energiavinkki #energiatehokkuus #pääkirjoitus #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #sähkönsiirto #kesämökki #energiantuotanto #osaaminen #puutarha #ympäristö #piha #hyvinvointi #laiteuutuudet #energiansäästö #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsäästö #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #resepti #testi #aurinkopaneeli #ilmastointi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #ystävänpäivä #tekoäly #kodinkone #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku