Matkalla energiamurroksen mestariksi?
18.11.2024
Energia-ala on kehittynyt huimaa vauhtia. Energiasektorilla on merkittävät mahdollisuudet nousta Suomen kansantalouden veturiksi.
Energia-ala on noussut päivittäisen huomion kestoaiheeksi. Keskustelu energian hinnasta, saatavuudesta ja tuotantomuodoista käy kuumana niin mediassa kuin kahvikupin äärelläkin. Energiateollisuus ry:n viestintäjohtaja Hanna Ekman kertoo, että ala on kokenut valtavan muutoksen.
– Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan oli käännekohta, ja Venäjän energiasta irtauduttiin nopeammin kuin kukaan olisi kuvitellut. Alalla toimivat toki ovat aina ymmärtäneet energiasektorin merkityksen. Kriisi teki alasta tunnetun. Olemme tilanteessa, jossa Suomi rakentaa kestävää ja omavaraista energiajärjestelmää, ja asemamme on kansainvälisestikin vahva.
Sisukas suorittaja vai mestariainesta
Energiateollisuus on laatinut vision menestyvän Suomen energiatulevaisuudesta vuonna 2040 ja maalaa kaksi skenaariota: "Sisukas suorittaja" ja "Energiamurroksen Euroopan mestari". Visio on koottu monien selvitysten perusteella yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Euroopan mestari -visiossa Suomi on noussut energiamurroksen johtotähdeksi Euroopassa, kasvattaen kansantalouttaan jopa 40 miljardilla eurolla. Suomi on onnistunut nousemaan Euroopan kärkeen myös energiaintensiivisen teollisuuden keskuksena tuottaen korkean jalostusarvon tuotteita niin Euroopan kuin maailman markkinoille.
Ekman sanoo, että vision tavoitteena on osaltaan myös valaa luottamusta siihen, että Suomen potentiaali energia-alan toimijana on valtava.
– Mutta Euroopan mestaruutta ei voiteta heppoisasti, sillä suurin osa EU-maista havittelee energiamurroksen kärkipaikkaa. Kilpajuoksu on jo täydessä vauhdissa.
Investointeja ja innovaatioita
Energia-ala on Suomessa tarkasti säädelty, ja alan toimijoiden tulee tehdä työnsä läpinäkyvästi. Ekman korostaa, että energia-alalla ei ole tapana tehdä lupauksia ilman todellisia perusteita, eikä puheisiin ripotella taikapölyä.
– Energia-alan vaikeuksista pyritään kertomaan avoimesti, mikä lisää luottamusta toimintaa kohtaan. Onkin tärkeää, että energiayhtiöt pystyvät avaamaan monimutkaisia asioita selkeästi ja kertomaan aktiivisesti kehityksestään ja innovaatioistaan.
Ekman kuvaa energia-alan investointihorisonttia myös hyvin pitkäjänteiseksi.
– Energiakriisin nopeuttama ja terävöittämä hiilineutraaliustavoite näkyy tällä hetkellä investoinneissa, jotka katsovat kauas tulevaan. Paluuta vanhaan fossiilisia polttoaineita suosivaan järjestelmään ei ole.
Euroopan mestari -skenaarion mukaan vuonna 2040 Suomen taloutta siivittävätkin teollisuus ja palvelut, jotka perustuvat puhtaaseen sähköön, vetyyn ja hiilidioksidin talteenottoon.
Energiateollisuus ry:n viestintäjohtaja Hanna Ekmanin mukaan energiasektorilla on mahdollisuus nousta Suomen kansantalouden veturiksi. |
Osa ratkaisua
Kansantalouden veturiksi pyrkivä energia-ala ponnistaa puhtaasta, toimitusvarmasta ja kilpailukykyisestä energiasta. Uudet mahdollisuudet tuovat mukanaan myös uusia toimijoita ja innovaatioita.
– Suomen kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite on tuonut mukanaan suurta kiinnostusta monella tapaa. Energia-alalle tulee tuoreita innovatiivisia toimijoita energiasektorin ulkopuolelta, ja uskon, että erityisesti juuri tällä toimialalla on tarjota poikkeuksellisen paljon uusia mahdollisuuksia.
Ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät globaalit ja suuret kysymykset ovat nostaneet energia-alan vastuullisuuden suurennuslasin alle – ja huutoon on myös vastattu.
– Energia-ala oli pitkään merkittävä päästöjen tuottaja, mutta nyt se on avainasemassa ratkaisujen kehittämisessä, Ekman sanoo.
Pula työvoimasta
Energia-alan vetovoima erityisesti nuorten keskuudessa on ollut kohtuullisen matala jo pitkään. Alalla toivotaan hartaasti, että kipuilu osaavan työvoiman saamisen suhteen päättyisi.
– Esimerkiksi Mestari-skenaarion mukaan energiasektori voisi työllistää suoraan ja välillisesti 100 000 ihmistä. Tällä hetkellä luku on noin 40 000, Ekman toteaa.
Ekmanin mukaan alan ja toimintaympäristön muutokset ovat olleet suuria, ja ympäristökysymykset ovat nousseet entistä tärkeämmiksi. Hän toivookin aiheiden herättävän tulevaisuuden työpaikkaa miettivien nuorten kiinnostuksen.
– Suurin panoksemme on edelleen ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista. Monelle nuorelle nämä aiheet ovat erittäin keskeisiä, ja kannustamme heitä tutustumaan alan toimijoihin. Energia-ala on paikka, jossa asioihin voi vaikuttaa konkreettisesti.
Energiateollisuudessa ilmastovastuu on ollut toimintaa ohjaava tekijä jo kahden vuosikymmenen ajan ja on yhä keskeinen osa työtä. Nyt rinnalle on noussut luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja luontokadon torjunta.
– Alan vetovoima kasvaa sitä mukaa, kun sen merkityksellisyys luonnon hyvinvoinnin ja yhteiskunnan kehittämisessä ymmärretään. Olemme ratkomassa maailmanlaajuisia haasteita, ja se on äärimmäisen kiinnostavaa.
Teksti: Ulla Kaila
Kuvat: Rodeo ja Vesa Marjamäki
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.
Toimitusjohtajan katsaus: Kohti energiamurrosta
Timo Virikko aloitti Rovakairan toimitusjohtajan tehtävässä viime vuoden joulukuussa, kun toimitusjohtaja Tapio Jalonen siirtyi eläkkeelle. Jo yli kaksi vuosikymmentä energia-alalla toiminut Virikko on tuonut mukanaan vankan kokemuksen yhti...