Merkityksellistä työtä kehityksen eturintamassa

Merkityksellistä työtä kehityksen eturintamassa

14.02.2024

Energia-ala on tulevaisuuden tärkeimpiä toimialoja. Tulevaisuudessa kaikki pohjautuu energiaan ja energia-alalla kuljetaan kehityksen eturintamassa. Sähköalalta löytyy mielenkiintoisia työtehtäviä tulevaisuuden osaajille, niin huippuasiantuntijoille, kyberasiantuntijoille kuin käytön, rakentamisen ja kunnossapidon ammattilaisille.

Energia-alan tulevaisuuden lupaukset, nyt kuulolle!

 

Haluatko avata ovea energia-alalle, joka on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin keskustelujen keskiössä? Tällä hetkellä energia-alaa käsitellään paljonkin hinnan, riittävyyden, turvallisuuden, vastuullisuuden ja energiamurroksen kautta ja toki, ne ovat kaikki tärkeitä aiheita. Mutta yksi asia, josta puhutaan liian vähän, on työvoiman saatavuuden haasteet. Totuus nimittäin on, että energia-ala kaipaa tulevaisuuden lupauksia, ja tähän mahdollisuuteen kannattaa tarttua!

Energiateollisuus ry:n työelämäyksikön asiantuntija Henna Hirvonen kertoo, että osaajapula koskettaa monipuolisesti erilaisia tehtäviä alalla.

– Yritykset kohtaavat vaikeuksia rekrytoinneissa ja osaavien tekijöiden löytämisessä. Erityisen haastavaa on houkutella opiskelijoita ja nuoria uran pariin energia-alalle, mutta yhtä lailla myös alanvaihtajien kiinnostusta on herätettävä.

Energia-ala on nimittäin houkutteleva vaihtoehto varsinkin, jos tuntee kiinnostusta matematiikkaan, fysiikkaan tai muihin luonnontieteisiin. Toki energia-alalla tarvitaan yhä enemmän viestinnän, myynnin, kestävän kehityksen ja palvelumuotoilun osaamista, joten olipa opintotausta mikä tahansa, energia-ala kannattaa ottaa tarkasteluun. Monet mielenkiintoiset yhtiöt ja huippubrändit ovat nimenomaan energia-alan eturintamassa luomassa uutta ja osana liike-elämän kehityksen kärkeä.

Mikäli energia-alasta haluaa lisätietoa, voi myös kääntyä esimerkiksi oman koulun oppilasohjaajan puoleen tai ottaa yhteyttä suoraan yritykseen.

 

Valtavasti mahdollisuuksia

Energia-ala tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia, aina käytännön suorittavan työn ammattilaisista asiantuntijoihin. Kesätyöpaikkoja ja harjoittelumahdollisuuksia hyödyntämällä voi saada kosketuksen alaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja tämä kortti kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Näitä paikkoja kannattaakin aktiivisesti etsiä alan toimijoiden rekrytointi-ilmoituksista, tai ottaa vaikka suoraan yhteyttä yrityksiin.

Monet yritykset panostavatkin nuoriin, koska se merkitsee yrityksille investointia tulevaisuuteen. Mielenkiintoisiin työtehtäviin tutustuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja positiivisin mielin, sillä oma paikka työelämässä saattaa löytyä yllättävästäkin vaihtoehdosta.

Energia-alaa voi pohdiskella yhdessä vaikka opiskelukavereidenkin kanssa, sillä monelle voi tulla mieleen yrityksiä, jotka itse asiassa saattaisivatkin olla erittäin kiinnostavia työnantajina – mutta joita ei vain ole tullut ajatelleeksi.

 

Laajaa osaamista

Tulevaisuus energia-alalla tuo mukanaan monipuolisuutta ja vaatii osaamisen laajentumista. Lisäksi tarvitaan uudenlaista tietotaitoa, kuten data-, kyber- ja tietoturvallisuuden asiantuntijoita.  Myös käytännön tekijöille on kasvava tarve ja asentajia rekrytoidaan aktiivisesti.

– Energia-ala tarjoaa nuorille mahdollisuuden valita eri erikoisaloista ja toimijoista, mikä tekee siitä aidosti erittäin houkuttelevan vaihtoehdon. Uudet energiamuodot ja voimakkaasti digitalisoituva toimintaympäristö luovat tarpeen monenlaisille osaajille, niin käytännön tekijöille kuin asiantuntijoillekin, Hirvonen kertoo.

 


Energia-ala on tulevaisuuden toimiala, joka tarjoaa runsaasti hyviä uramahdollisuuksia tulevaisuuden näköalapaikoilla, kehittyvällä toimialalla.

 

Työpaikka energiamurroksen keskiössä?

Energia-ala on suuntaamassa kohti uusiutuvaa ja puhdasta energiaa, ja tämä murros tarjoaa nuorille mahdollisuuden osallistua kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Energia-alalla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja lisää motivoituneita osaajia tukemaan tätä muutosta tarvitaan.

– Energia-ala tulee työllistämään vakaasti tulevaisuudessakin. Nuorille työuraansa aloittaville tämä on upea mahdollisuus olla mukana kehittämässä ja ylläpitämässä kestävää energiainfrastruktuuria, jolla on iso vaikutus ympäristön kannalta.

Energia-ala ei vain edistä kestävää kehitystä ratkaisuillaan ympäristövaikutusten vähentämiseksi, vaan se on sitoutunut myös luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Vuoteen 2035 mennessä tavoitteena on, että energia-alan kokonaisvaikutus on nettopositiivinen eli energia-ala tuottaa enemmän ympäristöhyötyjä kuin toiminnasta tulee ympäristöhaittoja.

– Energia-ala on vaikuttava toimija yhteiskunnan viemisessä kohti kestävää tulevaisuutta, ja siksi ala haluaa tarttua luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Tervetuloa mukaan energia-alan jännittävään ja merkitykselliseen maailmaan!

 

Teksti: Ulla Kaila
Kuvat: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #sähkö #turvallisuus #ilmastonmuutos #energiavinkki #energiatehokkuus #pääkirjoitus #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #sähkönsiirto #kesämökki #energiantuotanto #osaaminen #puutarha #ympäristö #piha #hyvinvointi #laiteuutuudet #energiansäästö #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsäästö #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #resepti #testi #aurinkopaneeli #ilmastointi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #ystävänpäivä #tekoäly #kodinkone #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku