
Mitä vikapäivystyksessä tapahtuu?
27.02.2023
Poikkeuksellisen haastava tykkylumitilanne on aiheuttanut laajalti sähkökatkoja Rovakairan alueella kuluvan talven aikana. Pelkästään tammikuussa vikoja on ollut yli sata, kun normaalisti niitä on vuoden aikana alle kaksisataa. Rovakairan Verkonrakennuksen asentajat yhdessä Rovakairan vikapäivystyksen kanssa ovat tehneet hartiavoimin töitä sähkönjakelumme turvaamiseksi. Kurkistimme, mitä vikapäivystyksessä tapahtuu silloin, kun tilanne on päällä.
Puu kaatuu lumen painosta keskijännitejohdon päälle ja johto katkeaa. Automaattinen ilmoitus välittyy sähköasemalle ja sieltä eteenpäin Rovakairan valvomoon, joka päivystää vuorokauden ympäri. Vika pyritään korjaamaan ensin automatiikan avulla, joka katkaisee sähköt 0,4 sekunnin ajaksi ja tarvittaessa uudelleen minuutin ajaksi. Jos vika ei korjaannu automaattikatkoilla, sähköt katkeavat sähköasemalta asti, jonka tarkoituksena on estää epäkurantin sähkön pääsy käyttäjille. Tässä vaiheessa valvomopäivystäjämme hyppää puikkoihin ja hälyttää Rovakairan Verkonrakennuksen aluepäällikön tai virka-ajan ulkopuolella päivystysvuorossa olevat asentajat töihin. Sillä välin kun asentajat matkaavat vian suuntaan, päivystys rajaa vikapaikkaa kaukokäyttöjen avulla ja palauttaa sähköjä niille alueille, joilla verkko on kunnossa.
– Asiakkaalle tämä voi joskus näyttäytyä lyhyinä sähköjen palautumisina, kun jotain verkko-osuutta yritetään palauttaa takaisin verkkoon tai rajaamme vielä vikaa, jotta useammalle asiakkaalle saataisiin sähköt palautettua takaisin mahdollisimman pian, lisää Rovakairan valvomopäivystävä Yrjö Kallio. Tarvittaessa vian rajaaminen jatkuu paikan päällä asentajien ja päivystyksen yhteistyönä. Sitten kun vikapaikka löytyy, pääsevät asentajat korjauksen kimppuun.
Viankorjaukseen päästään nopeammin silloin, kun paikka on valmiiksi tiedossa esimerkiksi asiakkaan tekemän ilmoituksen perusteella. Asiakkaamme ovat aktiivisia tekemään vikailmoituksia, mikä lyhentää korjausaikoja sekä parantaa vikojen ennalta ehkäisyä huomattavasti. Vikailmoituksen voi tehdä puhelimitse tai Rovakairan nettisivujen kautta. Valvomopäällikkö Kimmo Hahtimaa kertoo, että netin kautta tehdyt vikailmoitukset ovat hyviä siitä, että niissä on valmiiksi sijainti kartalla ja asiakkaiden lisäämät kuvat auttavat hahmottamaan vian laatua. Vikapäivystys näkee kuvan avulla paremmin, millainen vika on kyseessä ja onko se keski- vai pienjänniteverkossa. Rovakaira on ottamassa käyttöön myös WhatsApp-palvelua, jonka kautta asiakkaiden on helpompi lähettää kuvia vikapaikoista ja tarvittaessa suoraan paikan sijainnin.
Keskuksen suojalaitteiden ja mittarin tilan tarkastaminen.
Samalla kun päivystäjä tekee töitä vikojen paikantamisen ja korjaamisen eteen yhdessä verkostoasentajien kanssa, ottaa hän vastaan vikapuheluita. Huolestuneet asiakkaat soittavat päivystykseen sähkökatkon aikana tiedustellakseen esimerkiksi katkon kestoa, johon harvoin on antaa suoraa vastausta. – Korjausaikaan vaikuttaa vian laadun lisäksi paljon esimerkiksi vikapaikan sijainti, sillä alueemme on laaja ja liikkumiseen menee aikaa. Virka-ajan ulkopuolella asentajat siirtyvät ensin toimipisteelle, josta sitten lähtevät kohti vikapaikkaa, ja tähän voi kulua toista tuntia, Hahtimaa kertoo.
Pahimmillaan ruuhkautuneet puhelinlinjat voivat hidastaa viankorjausta ja tästä syystä pyydämme asiakkaitamme tarkastamaan nettisivuiltamme häiriökartan ennen vikapäivystykseen soittoa ja odottamaan kärsivällisesti sähköjen palautumista. Jos vikaa ei näy kartalla, aloitetaan etsintä tarkastamalla ensin kiinteistön omat suojalaitteet ja mittari. Yleisimmät syyt sähköjen puuttumiseen kiinteistöstä johtuvat sulakkeiden palosta tai johdonsuojakatkaisijoiden ja vikavirtasuojakytkimien laukeamisesta.
Vikapäivystyksessä työskentely vaatii hyvää paineensietokykyä ja terävää keskittymistä. Kysyimme miten valvomopäivystäjä pysyy tyynenä, kun päällä on samaan aikaan monta vikaa? – On totta että valvomossa on aika-ajoin hektistä, kun useampi vika on samanaikaisesti päällä. Tämän takia voimme tarvittaessa hälyttää myös toisen valvomopäivystäjän kaveriksi hoitamaan vikoja. Näin ollen työkuorma saadaan puolitettua ja samalla pystymme tarvittaessa varautumaan, mikäli tilanne pahenee entisestään. On kuitenkin muistettava että valvomotyössä olemme omalta osaltamme vastuussa kentällä työskentelevien asentajien työturvallisuudesta, ja näin ollen näissä hommissa ei saa koskaan olla kiirettä, vaan kaikki tekemämme liikkeet pitää olla harkittuja. Vian aikana meille tulee vaihteleva määrä soittoja riippuen vika-alueen sijainnista sekä alueen laajuudesta, ja vastaamme puheluihin mahdollisuuksien mukaan. Ensisijainen tehtävämme on kuitenkin vian nopea ja tehokas korjaaminen. Asiakkaat soittavat myös havainnoista, jotka auttavat meitä tunnistamaan ja rajaamaan vikaa entistä tarkemmin. Osa asiakkaista on ollut suurena apuna myös verkostoasentajillemme esimerkiksi auraamalla tien linjan alle, Kallio kertoo ja kiittää asiakkaiden avusta.
Teksti: Lilli Toukola
Kuvat: Tiina Tuomaala
Infokuva: Anu Huotari-Viljanen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.