Mökki on hyvä suojata ja huoltaa talveksi
14.09.2023
Syksyllä mökillä käynnit harvenevat tai jäävät tauolle tulevaan kevääseen asti. Mökki kannattaa suojata murroilta, vesivahingoilta ja jyrsijöiltä. Huoltolista talven varalle voi tuntua yllättävän pitkältä, mutta useimmat turvatoimet ovat selkeitä toteuttaa. Pieni ja hämäävä oveluuskaan ei ole pahitteeksi.
Moni tekee mökkireissuja myös talvella, mutta niin sanotulle kakkoskodillekaan ei välttämättä pääse usein. Sää saattaa yllättää ja arkeen tulee muuta ohjelmaa – mökki voi jäädä pitkäksi toviksi käyttämättä. Toiveena kaikilla mökkiläisillä on, että keväällä mökki olisi hyvässä kunnossa ja ettei sinne ole murtauduttu eikä vahinkoja ole tapahtunut.
Vesikatto ja rännit puhtaiksi
Tutuimmasta päästä huoltotoimia ovat rännien ja vesikattojen puhdistaminen ja veneen kiinnittäminen ja suojaaminen niin, ettei sitä vie varas tai keväinen tulva.
Perämoottori kannattaa irrottaa veneestä ja huoltaa ennen sen siirtämistä talvivarastoon. Mökin varusteista on hyvä ottaa myös kuvia, jotta varkaustapauksissa tuntomerkit voi kuvailla mahdollisimman tarkasti. Varusteisiin voi laittaa myös pieniä ”omia tunnisteita”.
Akut kannattaa irrottaa sekä polttomoottori että akkukäyttöisistä laitteista ja varastoida ne tilaan, jossa ne eivät jäädy ja jossa niitä pystyy lataamaan pari kertaa talvessa.
Miten yleisiä mökkimurrot oikein ovat?
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä viime vuonna selvitettiin suomalaisten kokemuksia vapaa-ajan asunnoilla sattuneista murtovarkauksista.
Kyselyssä jopa 14 prosenttia vapaa-ajan asunnon omistavista kertoo kokeneensa sellaisen mökkimurron, jossa mökiltä varastettiin tavaraa. Tämä tarkoittaa noin joka seitsemättä mökkiä. Lisäksi osa mökin omistavista (5 %) kertoo, että mökkiin on murtauduttu, mutta sieltä ei ole viety tavaraa. Murtoihin varautuminen onkin keskeistä murtoriskin minimoimiseksi.
Jos savupiipussa ei ole kiinteää piippuhattua, kannattaa |
Vaikeuta pihalle kulkemista
Jos pihamaalle on helppo kulku, tarkoittaa se myös sitä, että kutsumatonkin vieras pääsee sinne helposti. Jykevä pihaportti tai puomi on ainakin hyvä hidaste tunkeutujalle ja viestii samalla, että kyseessä on yksityisalue.
LähiTapiolan Pirkanmaan korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaavan johtaja Antti Määttäsen mukaan mökeiltä voidaan viedä kaikenlaista arvokasta irtaimistoa. Murtovarkailla on yleensä käytössään ajoneuvo, johon voi mahtua paljon ja myös isokokoista tavaraa.
– Lukittava portti, jolla estetään autojen pääsy pihaan, löytyy pienemmältä osalta vastaajista. Samoin on murtosuojattujen ovien kanssa. Varastettu tavara on usein sellaista, jota on vaikea ilman autoa saada mukaan. Aseita ei saisi mökillä säilyttää varkausriskin vuoksi. Myös muu kallis ja helposti myytävä omaisuus kannattaa viedä pois mökiltä talveksi. Jonkin verran mökeiltä varastetaan myös veneitä.
Vesivahingot ovat yleisiä
Moni ajattelee, että mökkireissuja on paljon vielä edessä ja esimerkiksi putkien tyhjennys jätetään viime tippaan tai se unohtuu kokonaan. Jäänestoaineiden käyttö on hyvä pitää minimissä, mutta jossain hankalassa kohdassa se saattaa olla ainoa keino estää jäätyminen.
Aina kun mökiltä ollaan pidempään poissa, kannattaa vedet sulkea mökin ulkopuolelta. Näin saadaan estettyä monta pahaa vesivahinkoa.
Mökki on Määttäsen mukaan altis myös luonnonilmiöiden aiheuttamille vahingoille ja huonokuntoiset puut kannattaa merkitä ja poistaa hyvissä ajoin. Jos mökillä on menossa rakennushanke, niin työmaat kiinnostavat aina varkaita. Vakuutusturva on hyvä päivittää aika ajoin.
Älykäs lukitusjärjestelmä kestää pakkastakin
Mökeissä lukitukset voivat olla vielä hyvinkin yksinkertaisia.
– Turvalukko tai varmuuslukko lisää murtosuojausta. Varmuuslukko asennetaan oven runkoon. Mökkeihin murtaudutaan usein lukituksesta huolimatta, mutta turvalukko tai varmuuslukko on monessa tapauksessa jättänyt murron yrityksen asteelle.
– Tyypillistä on, että varastojen ja ovien helpommin rikottavat riippulukot on murrettu. Myös ovia on murrettu työkaluja käyttäen. Varmuuslukitus vaikeuttaa aina varkaiden työtä, sanoo Määttänen.
Murtohälyttimillä ja valvontakameralla saa lisäturvaa. Esimerkiksi oikeaan paikkaan asennettu riistakamera on hyvä lisä ei-toivottuja vieraita varten. Arvoesineet, kodin elektroniikka, alkoholi, lääkkeet ja mahdolliset aseet kannattaa viedä mökiltä talveksi pois.
– Mikäli mökkiä ei saa pidettyä asutun näköisenä, on hyvä avata verhot ja kaapit, jos tilassa ei ole mitään arvokasta. Tällöin murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään. Jonkin verran varkauksien yhteydessä tehdään ilkivaltaa ja mökeillä on saatettu jopa asua päiviä. Lisäksi usein varkauden havaitsee naapuri, joten tämänkin vuoksi kannattaa pitää naapureihin hyvät suhteet.
Älykäs lukitusjärjestelmä aktiivikäyttäjille
Älykäs lukitusjärjestelmä on myös kätevä, jos mökillä käy esimerkiksi monen sukupolven henkilöitä, tuttavia tai mökki on vuokrattavana. Mökillä käyvät pääsevät sinne älykkään lukitusjärjestelmän ansiosta oman aikataulunsa mukaisesti, omalla koodillaan. Eli avaimia ei tarvitse piilotella eikä toimittaa seuraavalle vierailijalle.
Jos lukko liitetään puhelinapplikaatioon, on myös mahdollista seurata, kenen koodilla lukosta on kuljettu. Nuohoojan tai sähkömiehen päästäminen kiinteistöön onnistuu kätevästi oven etäavauksella.
Vieraille avauskoodin voi antaa esimerkiksi tekstiviestillä eikä avaintenluovutukseen tarvitse sopia erillistä aikaa. Avainten piilottaminen mökille on kuitenkin aina riski. Kulkukoodit ja tunnisteet voidaan ajastaa olemaan voimassa vain tietyn ajan ja niitä voi hallinnoida helposti mobiilisovelluksen kautta.
Älylukot kestävät lämmön vaihtelua sekä sadetta, pölyä ja hiekkaa. UV-suojattu pinta sietää hyvin altistusta auringolle ja kosteudelle. Eri lukitusjärjestelmiin kannattaa tutustua huolella ennen ostopäätöstä.
Seuraa mökin tilannetta etänä
Mobiilisovelluksen avulla on mahdollista tarkistaa etänä, onko hälytyslaitteet kytketty päälle, tai seurata kamerasta kuvia mökistä ja sen ympäristöstä.
Järjestelmään voi lisätä myös huoneen lämpötilaa ja kosteusprosenttia mittaavan huonesensorin.
Ulkokameroilla voi valvoa vapaa-ajanasunnon pihapiiriä. Myös nämä kamerat lähettävät hälytyksen puhelimeen havaitessaan liikettä. Turvallisuuden lisäksi sopivan mökkeilysäänkin ja pihalla liikkuvien eläinten tarkastelu sujuu helposti.
Mökin valaistukseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi |
Jyrsijät piinaavat mökkiläisiä
Jyrsijät hakeutuvat sään kylmetessä parempiin olosuhteisiin eli mökin sisälle hakemaan lämpöä. Tuholaistorjunnoissa taistelu hiiriä ja rottia vastaan näkyy juuri syksyisin.
Venttiilit ja ilmanottoaukot on hyvä suojata metalliverkoilla. Elintarvikkeet poistetaan talven ajaksi ja mikäli mökillä käydään säännöllisesti myös talvella, ovat vahvat kannelliset metalli- ja lasipurkit hyviä.
Villavaatteita on hyvä siirtää tai pakata pois jyrsijöiden varalta. Ne ovat hyvää pesänrakennusainetta, jos jyrsijät pääsevät niihin käsiksi.
On hyvä tarkastaa ovien tiiviys. Jyrsijät mahtuvat sisälle todella pienistä raoista. Useimmiten jyrsijät aiheuttavat vaurioita puurakenteille, sähköjohdoille ja eristeille. Otollinen puuhastelupaikka jyrsijälle voi olla esimerkiksi jääkaapin tai pakastimen takana.
Jyrsijöiden asettumista ”taloksi” ei ehkä heti huomaa ja vahingot voivat olla tuntuvia. Johdot kannattaa tarkistaa mökille palattaessa.
Arjen katsaus -kyselyssä selvitettiin sitä, miten suomalaiset varautuvat murtoihin mökeillä.Mökin omistavien keskuudessa listatuista keinoista yleisimpiä ovat arvoesineiden vienti pois mökeiltä (34 %), sovitut tarkastukset naapurien kanssa (27 %), pyrkimys pitää mökki asutun näköisenä (19 %), kameravalvonta (19 %) sekä hälytyslaitteet ja niistä kertovat merkinnät (18 %). LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn vastaajat edustavat Suomen 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyyn vastasi 1085 henkilöä 27.5.–3.6.2022. |
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Shutterstock ja Ari J. Vesa
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.
Sähkömittarit vaihtoon
Tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä sähkömittareiden laajamittaiset massavaihdot jakeluverkkoalueemme ovat juuri käynnistyneet. Vaihdettavat uuden sukupolven sähkömittarit parantavat sähköturvallisuutta ja tarjoavat asiakkaillemme mahdollis...
Toimitusjohtajan katsaus: Kohti energiamurrosta
Timo Virikko aloitti Rovakairan toimitusjohtajan tehtävässä viime vuoden joulukuussa, kun toimitusjohtaja Tapio Jalonen siirtyi eläkkeelle. Jo yli kaksi vuosikymmentä energia-alalla toiminut Virikko on tuonut mukanaan vankan kokemuksen yhti...