Ovi on aina auki – henkilökuvassa Jari Jaakola

Ovi on aina auki – henkilökuvassa Jari Jaakola

20.02.2024

– Yleensä silloin kun ulkokoirat otetaan sisälle säänsuojaan, lähtevät meidän kaverit liikkeelle, toteaa Rovakairan Verkonrakennuksen toimitusjohtaja Jari Jaakola.

Rovakairan Verkonrakennus Oy on osa Rovakaira-konsernia, ja vastaa sähkönjakeluverkkojen sekä niihin liittyvien laitteistojen suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja viankorjauksesta. Tämän lisäksi yhtiö tekee projekteja myös muille verkkoyhtiöille sekä teollisuudelle. Verkonrakennus operoi laajasti Pohjois-Suomen alueella. Sen noin 50 ammattilaista ovat tottuneet työskentelemään pohjoisen haastavissa olosuhteissa.

Ennen siirtymistä Rovakairan Verkonrakennuksen tehtävään Jari Jaakola työskenteli Pohjois-Suomen Energiatiedon toimitusjohtajana.

– Olin ollut siellä yhteensä 14 vuotta, joten alkoi olla aika hakea uusia tuulia. Verkonrakennuksen pesti oli sopivasti auki, ja päätin hakea. Meno on ollut vauhdikasta alusta asti, mutta päivääkään ei ole kaduttanut, Jari Jaakola naurahtaa.

Edelleen kahden vuoden jälkeen töissä oppii koko ajan uutta. Vaikka Jaakola on työskennellyt energia-alalla pitkään, oli verkonrakentamisen maailma uusi. Hän aloitti tehtävässä keväällä 2022, ja samoihin aikoihin Ukrainan hyökkäyssota järisytti maailmaa. Sodan vaikutukset näkyivät myös verkonrakennuksen toimintaolosuhteissa.

– Polttoaineen hinta lähti nousuun ja sitä myötä myös muut kustannukset. Tavaran saatavuudesta tuli epävarmaa. Aikaisemmin tarvittavat tavarat on voitu tilata suoraan työmaalle. Nyt tilaukset pitää ennakoida, jotta saatavuus varmistetaan eivätkä hinnat karkaa.

 


Jari Jaakola aloitti Rovakairan Verkonrakennuksen toimitusjohtajana keväällä 2022.

 

Sähköverkkoa syntyy yhteispelillä

Johtajana Jaakola pyrkii olemaan avoin ja luottamuksen arvoinen.

– Ihmiset kohdataan ihmisinä. Olen sanonut kaikille, että minun huoneeseeni ei ole kovin korkeaa kynnystä ja ovi on aina auki.

Hänelle on tärkeää, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen, ja jokaisen työpanosta arvostetaan.

– Jokainen meistä on yksilö, omilla vahvuuksillaan. Yritämme auttaa jokaista löytämään omat vahvuutensa, ja sitten vahvistamaan niitä.  

Verkonrakentaminen on pitkälti ulkona tehtävää työtä. Töitä tehdään säällä kuin säällä, eikä korkeita paikkoja kavahdeta. Työympäristöt vaihtelevat aina taajamasta kairaan ja kulkuvälineet kuorma-autosta mönkijään. Vaihtelevissa olosuhteissa työturvallisuuden merkitys korostuu, ja yhtiö panostaa siihen vahvasti. Työntekijöitä koulutetaan jatkuvasti ja turvallisesta työskentelystä pyritään myös palkitsemaan. Laadukkaat työvälineet auttavat suoriutumaan erilaisissa tilanteissa. Osoituksena pitkäjänteisestä laatuun panostamisesta yhtiölle on myönnetty RALA-sertifikaatti, joka on suomalaisen rakennusalan erityistarpeisiin kehitetty sertifiointimenettely.

Kaksi edellistä talvea ovat olleet kiireisiä tykkylumen aiheuttamien vikojen vuoksi. Tänä vuonna kovat pakkaset ovat vaikeuttaneet työntekoa.

– Varsinkin kalusto on ollut kovilla. Yli 25 asteen pakkasilla ei lähdetä rakentamaan, mutta vikatöissä ei ole pakkasrajaa. Silloin kun sähköverkkoon tulee vika, se lähdetään korjaamaan, Jaakola kertoo.

Hän arvioi, että ilmaston lämpenemisen myötä sateet tulevat lisääntymään eri olomuodoissa aiheuttaen tykkyvikoja. Tämä pitää huomioida säävarman sähköverkon rakentamisessa.

Jaakola kertoo, että toimiala on murroksessa säävarman sähköverkon rakentamisen ja vihreän siirtymän keskellä. Liikenteen sähköistyminen on näkynyt vahvasti viime vuosina, kun poikkeuksellisen suuria sähköliittymiä on tilattu sähköauton latausasemia varten.

– Myös matkailualan investointien myötä olemme päässeet rakentamaan sähköliittymiä mitä erikoisimpiin paikkoihin.

Toimitusjohtajan tehtävä on pääsääntöisesti siisti sisätyö, mutta vapaa-ajallaan Jaakola viihtyy paljon ulkona.

– Keväisin metsänhoitoa ja polttopuita, syksyllä pyydetään hirviä, talvella taas kalastetaan ja kelkkaillaan. Sillä pysyy mieli virkeänä, Jaakola hymyilee.

Tulevaisuuden hän näkee valoisana. Säävarman sähköverkon rakentaminen jatkuu, ja sääolojen vaihtelut tarkoittavat sitä, että töitä piisaa myös tulevaisuudessa.

 

Sinustako verkostoasentaja?

Rovakairan Verkonrakennus hakee sähköisen joukkonsa vahvistukseksi verkostoasentajia Rovaniemen, Kittilän ja Sodankylän toimipisteisiin. Mikäli eristin, amka ja johdin eivät heti soita kellojasi, ei hätää. Me voimme kouluttaa sinut tehtävään ja kannustamme muutenkin kouluttautumiseen työn ohella. Myös kesätyöntekijöiden haku on käynnissä. Katso avoimet työpaikat ja lisätiedot osoitteesta https://rovakairanverkonrakennus.fi/.

 

Teksti: Lilli Toukola
Kuvat: Tiina Tuomaala ja Ismo Ollila

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #sähkö #turvallisuus #ilmastonmuutos #energiavinkki #energiatehokkuus #pääkirjoitus #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #sähkönsiirto #kesämökki #energiantuotanto #osaaminen #puutarha #ympäristö #piha #hyvinvointi #laiteuutuudet #energiansäästö #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsäästö #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #resepti #testi #aurinkopaneeli #ilmastointi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #ystävänpäivä #tekoäly #kodinkone #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku