Puhtaamman Lapin puolesta

Puhtaamman Lapin puolesta

20.09.2023

Pidä Lappi Siistinä ry on toiminut puhtaan ja viihtyisän Lapin puolesta jo 36 vuotta. Ympäristöjärjestö sai alkunsa 1970-luvun lopulla vapaaehtoisten retkeilijöiden Tunturiluuta-operaation myötä, jossa siivottiin käytetyimpiä retkeilyreittejä sekä autiotupien ympäristöjä Lapissa. Toiminnan tavoitteena on luoda niin paikallisille asukkaille kuin retkeilijöillekin sellaiset edellytykset, että Lapin ainutlaatuisen ympäristön kuormittaminen jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Talkoot tärkeä osa toimintaa

Yhdistyksen ydintoimintoihin kuuluu ympäristökasvatus, koulutukset, jätehuollon kehittäminen sekä erilaiset ympäristöprojektit ja -hankkeet. Talkoot ovat perinteinen ja tärkeä osa järjestön toimintaa. Pidä Lappi Siistinä järjestää muun muassa roskien keräystalkoita, vieraslajitalkoita sekä suosittuja talkooleirejä yhdistyksen jäsenille.

Talkooleirit järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen kanssa vuosittain siellä missä tarve on suurin. Tänä kesänä leirit järjestettiin Sallan sekä Urho Kekkosen Kansallispuistoissa. Viikon mittaisten leirien aikana ohjelmaan kuului muun muassa reittien kunnostusta ja merkintää, pitkospuutyömaata, aidan pystytystä ja muiden rakenteiden kunnostusta.

– Leireillä on osallistujia ympäri Suomea. Monet ovat aktiiviisia Lapin kävijöitä ja kokevat haluavansa antaa takaisin leirin muodossa, toiminnanjohtaja Erika Virtanen kertoo.

 


Reittien merkkausta Urho Kekkosen Kansallispuistossa tämän kesän talkooleirillä.

 

Ympäristökasvatusta tekemisen kautta

Yhdistys järjestää maksutonta ympäristökasvatusta Lapin alueen peruskouluissa ja päiväkodeissa sekä maksusta muille toimijoille. Ympäristökasvatus kattaa muun muassa lajitteluun ja kierrätykseen, kestävä kulutukseen, vieraskasveihin sekä ilmastonmuutokseen liittyviä aiheita. Koulutus toteutetaan usein erilaisten tehtävien ja pelien kautta kuten esimerkiksi lajitteluviestin tai vieraskasviniitty -tunnistuspelin kautta.

Pidä Lappi Siistinä ry:n vuosittain järjestämä ympäristöseminaari kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoita sekä ympäristö- ja jätehuoltoalan toimijoita. Tänä vuonna seminaari pidettiin Rovaniemellä, ja sen pääteemoina olivat ympäristövastuullinen matkailu, poistotekstiilien keräys ja jalostus sekä energiatehokkuus ja uusiutuva energia. Yhdistyksen myöntämä Kultainen Luuta -ympäristötekopalkinto jaetaan seminaarissa henkilölle tai yhteisölle, joka on osoittanut merkittävää tai pitkäjänteistä työtä Lapin ympäristön hyväksi.

–  Me Pidä Lappi Siistinä ry:ssä teemme konkreettista työtä sen eteen, että Lappi säilyy puhtaana ja viihtyisänä myös tuleville sukupolville. Työnsarkaa riittää mutta yhdessä me pystymme mihin vain - myös pitämään huolta meidän rakkaasta Lapistamme, Virtanen summaa.

Lisätietoja yhdistyksestä ja toimintaan liittymisestä löydät Pidä Lappi Siistinä ry:n nettisivuilta sekä sosiaalisen median kanavista.

www.pidalappisiistina.fi

pidalappisiistina

 


Roskaton Oukku -tapahtuma keväällä 2022.

 

Vaihda nyt sähköiseen laskuun ja olet mukana tukemassa Pidä Lappi Siistinä ry:n toimintaa sekä osallistut kolmen S-ryhmän lahjakortin arvontaan.

Rovakaira lahjoittaa jokaisesta 1.9.2023 – 31.12.2023 aikana tehdystä e-laskusopimuksesta sekä sähköpostilaskutusilmoituksesta 2,5 euroa Pidä Lappi Siistinä ry:lle sekä arpoo kolme S-ryhmän lahjakorttia (arvo 50 €) sähköiseen laskutukseen siirtyneiden kesken.

Miksi vaihtaa sähköiseen laskuun?

Helppo ja turvallinen tapa maksaa

Saat sähköisen laskun suoraan verkkopankkiisi tai sähköpostiisi hyvissä ajoin, eikä lasku pääse katoamaan matkalla. Verkkopankkiin toimitettu e-lasku on valmiiksi täytetty, joten säästät aikaa ja vältyt mahdollisilta virheiltä.

Ympäristöystävällinen valinta

Sähköisen laskun hiilijalanjälki on huomattavasti paperilaskua pienempi, eikä laskuista myöskään synny jätettä sähköisessä muodossa.

Käytät missä tahansa

Sähköisen laskun vastaanottajana voit huoletta myös lomailla. Laskut ovat aina saatavilla verkkopankissasi tai sähköpostissasi.

Tee e-laskusopimus kätevästi verkkopankissasi. Sähköpostilaskun voit tilata Rovakairan nettisivujen kautta.

ARVONNAN SÄÄNNÖT: 1. Järjestäjä: Rovakaira Oy, PL 196, 96101 ROVANIEMI. 2. Osallistumisoikeus: Arvontaan voivat osallistua Rovakaira Oy:n asiakkaat tekemällä e-laskusopimuksen tai tilaamalla sähköpostilaskun 31.12.2023 mennessä. 3. Palkinto: Arvonnan palkintona on kolme viidenkymmenen euron arvoista S-ryhmän lahjakorttia. 4. Voittajan valinta ja julkistus: Arvonta suoritetaan 8.1.2024 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 5. Rekisteritiedot: Osallistujan antamia nimi- ja yhteystietoja käytetään ainoastaan arvonnan voittajan valintaan, siitä tiedottamiseen ja palkinnon toimittamiseen. Katso tarkemmin tietosuojakäytäntömme. Osallistujien antamia tietoja ei luovuteta suoramarkkinointitarkoituksiin. 6. Järjestäjän vastuu: Järjestäjä maksaa lakisääteisen arpajaisveron näissä säännöissä mainituista palkinnoista. Palkinnon voittaja vastaa muista mahdollisista palkinnon vastaanottamiseen tai käyttämiseen tai kampanjaan osallistumiseen liittyvistä kustannuksista. Palkinnon voittaja vapauttaa Järjestäjän kaikesta vastuusta ja kuluista, joka aiheutuu tai jonka väitetään aiheutuneen tähän kampanjaan osallistumisesta tai palkinnon vastaanottamisesta. Palkinnon voittaja vapauttaa Järjestäjän myös kaikesta vastuusta liittyen palkinnon myöhempään käyttöön tai siinä ilmeneviin vikoihin sekä kaikesta vastuusta, joka koskee vammaa tai vahinkoa, joka aiheutuu tai jonka väitetään aiheutuneen osallistumisesta tähän kampanjaan tai palkinnon lunastamisesta tai käyttämisestä. Tämä vastuuvapaus ei kuitenkaan heikennä kuluttajalle kuluttajansuojalain nojalla kuuluvia oikeuksia. Järjestäjän vastuu osallistujia kohtaan ei ylitä näissä säännöissä mainitun palkinnon arvoa tai määrää. Järjestäjä ei vastaa osallistumisista, jotka eivät teknisistä syistä ole tulleet perille tai joissa on puutteelliset tunnisteet tai yhteystiedot. Järjestäjällä on oikeus peruuttaa arvonta ylivoimaisen esteen (force majeure) tai vastaavan tapahtuman johdosta.

 

Teksti: Lilli Toukola
Kuvat: Pidä Lappi siistinä ry:n kuva-arkisto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#pääkirjoitus #Rovakaira  

Kesän merkkejä

Kesä tulee, hyvä niin. Lunta ja talvea riitti Rovakairan alueella lokakuusta toukokuuhun. Nyt on kuitenkin tulvien aika, alueemme valtajoet Kemijoki-Kitinen ja Ounasjoki laskevat vetensä vauhdilla kohti Pohjanlahtea. Vaikka vettä riittää ja...

#energiansäästö #energiatehokkuus #Rovakaira  

Voiko lapsi säästää sähköä?

Syväsenvaaran koulun 5A -luokkalaiset Alida Uurtamo ja Ella Tarkka tutkivat, miten sähkönsäästövinkit käytännössä toimivat. Säästäen vai sähköttä -tutkimus voitti oman sarjansa tiede-, teknologia- ja keksintökilpailussa Helsingissä keväällä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #energiatehokkuus #turvallisuus #kolumni #sähköverkko #sähkö #verkkopalvelu #energiavinkki #työ #ilmastonmuutos #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #laiteuutuudet #puutarha #hyvinvointi #piha #sähköinen liikenne #energiansäästö #kodinkone #resepti #sähkönsäästö #ilmastointi #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #lämpö #tekoäly #aurinkopaneeli #testi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #kilpailut #sähköauto #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku