Suomen sähköntuotanto lähes päästötöntä

Suomen sähköntuotanto lähes päästötöntä

21.11.2023

Suomen sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet lähelle nollaa. Myös sähkön omavaraisuus on noussut ja esimerkiksi syyskuussa Suomi oli sähkön viejä. Suomi on muuttunut sähkön nettoviejäksi keväästä alkaen.

Sähköntuotannon päästöt käyvät vähiin ennen kuin loppuvat, ilmenee Energiateollisuus ry:n syyskuun kuukausitilastoista, joiden mukaan ainoastaan kaksi prosenttia sähköstä tuotettiin päästöjä tuottavissa polttolaitoksissa.

Päästöttömän tuotannon osuus syyskuussa oli vastaavasti 98 %, joka on uusi kuukausikohtainen ennätys. Vuoden alusta laskien puhtaan tuotannon osuus on hieman matalampi, 93,5 %, sillä talvikuukausina turvauduttiin sähköntuotannossa vähäisessä määrin myös fossiilisiin polttoaineisiin ja turpeeseen.

 

Ydinvoimalla kaksi viidennestä

Ydinvoimaloissa tuotettiin syyskuussa kaksi viidennestä Suomessa tuotetusta sähköstä. Sekä tuulivoiman että vesivoiman osuus oli noin neljännes.

– Energiakriisi oikeastaan vauhditti omia toimiamme sen isomman kriisin, eli ilmastokriisin, ratkaisemisessa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Puhdasta sähköä on riittävästi tarjolla ja lisää saadaan, kunhan kysyntä kasvaa. Sähkö on samalla ratkaisu muiden toimialojen, kuten liikenteen ja teollisuuden, päästöjen vähentämiseen.

 

Sähkön käyttö laskenut edelleen

Sähkön kulutus on vähentynyt kuluneen kalenterivuoden aikana kuusi prosenttia. Sähköä säästettiin etenkin viime talven korkeiden hintojen aikaan, ja osa säästötoimista on osoittautunut pysyviksi.

Samaan aikaan Suomesta on tullut sähkön nettoviejä viime keväästä alkaen. Sähköomavaraisuuteen ovat vaikuttaneet varsinkin ydinvoimakapasiteetin kasvu ja viime vuoden mittavat investoinnit tuulivoimaan. Sähköä on viety, enemmän kuin sitä on tuotu. Suomi on selvinnyt hyvin venäläisen sähköntuonnin katkaisemista.

Kaasun osuus sähköntuotannosta on ollut vuositasolla prosentin luokkaa venäläisen kaasun poistuttua energiajärjestelmästä. Kaasua voidaan tarvittaessa lyhytaikaisesti korvata muilla polttoaineilla talven pakkaspiikkien aikana.

– Viime viikkojen aikana puhdasta sähköä on ollut niin paljon tarjolla, että sen tuotantoa on jouduttu jopa rajoittamaan, Leskelä toteaa. Sähkön riittävyysnäkymä on tällä hetkellä hyvä.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#pääkirjoitus #Rovakaira  

Kesän merkkejä

Kesä tulee, hyvä niin. Lunta ja talvea riitti Rovakairan alueella lokakuusta toukokuuhun. Nyt on kuitenkin tulvien aika, alueemme valtajoet Kemijoki-Kitinen ja Ounasjoki laskevat vetensä vauhdilla kohti Pohjanlahtea. Vaikka vettä riittää ja...

#energiansäästö #energiatehokkuus #Rovakaira  

Voiko lapsi säästää sähköä?

Syväsenvaaran koulun 5A -luokkalaiset Alida Uurtamo ja Ella Tarkka tutkivat, miten sähkönsäästövinkit käytännössä toimivat. Säästäen vai sähköttä -tutkimus voitti oman sarjansa tiede-, teknologia- ja keksintökilpailussa Helsingissä keväällä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #energiatehokkuus #turvallisuus #kolumni #sähköverkko #sähkö #verkkopalvelu #energiavinkki #työ #ilmastonmuutos #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #laiteuutuudet #puutarha #hyvinvointi #piha #sähköinen liikenne #energiansäästö #kodinkone #resepti #sähkönsäästö #ilmastointi #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #lämpö #tekoäly #aurinkopaneeli #testi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #kilpailut #sähköauto #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku