Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus

22.05.2023

Hankalasta energiatalvesta selvittiin; sähkön käytön rajoituksiin ei jouduttu. Suomalaisten solidaarisuus toisiaan kohtaan tuli todistettua, kun edessä oli oikean kriisin uhka. Kaikkialla Suomessa, niin myös Rovakairan alueella, asiakkaat ryhtyivät viime vuonna loppukesästä säästämään sähköä. Osa asiakkaista säästi historiallisen kalliiden myyntisopimusten vuoksi, mutta myös edullisilla, vanhoilla sopimuksilla ostaneet säästivät kaikkia uhanneen sähköpulan takia.

Hinnannousun taustalla oli eurooppalainen energiakriisi, jonka käynnisti Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan. Valmistelevia toimia toki jo tehtiin ennen hyökkäystä. Suomeen on tulossa kaiken aikaa todella paljon lisää tuulivoimaa, aurinkovoima on kasvupyrähdyksen kynnyksellä ja ikuisuusprojekti Olkiluoto 3 saatiin kaupalliseen tuotantoon huhtikuussa. Seuraavan talven hintaa on mahdoton ennakoida mutta kohti parempaa mennään. Aika usein hintakriisit liittyvät siihen, että tavaraa on markkinoilla tarjolla vähemmän kuin on kysyntää. Investoiminen sähkön lisätuotantoon on ainoa tie ulos hintakriisistä pysyvästi.

Rovakairan alueella sähkönkäyttö pieneni neljä (4) prosenttia viime vuonna. Olen tyytyväinen, että pystyimme alentamaan hintojamme keskimäärin yhdeksän (9) prosenttia viime vuoden marraskuun alusta lähtien. Sitä ennen hintamme olivat muuttumattomat vuoden 2018 alusta lähtien. Olemme maaseutumaisissa oloissa toimivista yhtiöistä edullisin sähkönsiirtäjä nimenomaan sähkölämmittäjille. Tällä on mielestäni suuri merkitys alueella missä keskitettyjä lämmitysmuotoja on tarjolla vain harvoissa taajamissa.

Kesän kynnyksellä tekee mieli unohtaa talvi ja tykkylumi, mutta totean kuitenkin parin edellisen talven olleen poikkeuksellisen hankalia tykkylumen suhteen. Jatkamme säävarman verkon rakentamista noin 10 miljoonan euron panoksella tänäkin vuonna. Olemme saaneet edellisinä vuosina vakuuttavan näytön sille, että johdot on saatava pois metsien keskeltä. Ilmaston lämpenemiselle ja tykkylumen tulolle yhä useammin toistuvaksi ilmiöksi emme voi mitään. Uudissähköistyksen aikana rakennettujen johtojen uudelleen sijoittelu teiden reunoille tuo helpotuksen ongelmaan.  

Kesää ja kärpäsiä odotellessa

Rovakaira Oy
Tapio Jalonen
toimitusjohtaja

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#pääkirjoitus #Rovakaira  

Kesän merkkejä

Kesä tulee, hyvä niin. Lunta ja talvea riitti Rovakairan alueella lokakuusta toukokuuhun. Nyt on kuitenkin tulvien aika, alueemme valtajoet Kemijoki-Kitinen ja Ounasjoki laskevat vetensä vauhdilla kohti Pohjanlahtea. Vaikka vettä riittää ja...

#energiansäästö #energiatehokkuus #Rovakaira  

Voiko lapsi säästää sähköä?

Syväsenvaaran koulun 5A -luokkalaiset Alida Uurtamo ja Ella Tarkka tutkivat, miten sähkönsäästövinkit käytännössä toimivat. Säästäen vai sähköttä -tutkimus voitti oman sarjansa tiede-, teknologia- ja keksintökilpailussa Helsingissä keväällä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #vapaalla #energiatehokkuus #turvallisuus #kolumni #sähköverkko #sähkö #verkkopalvelu #energiavinkki #työ #ilmastonmuutos #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #laiteuutuudet #puutarha #hyvinvointi #piha #sähköinen liikenne #energiansäästö #kodinkone #resepti #sähkönsäästö #ilmastointi #energiapolitiikka #kaukolämpö #astettaalemmas #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #datahub #sähköpula #lämpö #tekoäly #aurinkopaneeli #testi #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #sähköpyörä #kilpailut #sähköauto #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku