Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

25.09.2024

Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuominen kohteeseen, selkeästi erilliseen kokonaisuuteen, on ollut jo aiemminkin mahdollista.

Mistä ohjeistuksessa on kyse ja mihin käyttöön toisen liittymän voi saada?

Energiateollisuuden verkkosääntöihin, sähkön pientuotantoon ja sähköiseen liikenteeseen erikoistunut asiantuntija Tuukka Heikkilä kertoo kuitenkin, että verkkoyhtiöt ovat toimittaneet aiemminkin asiakkaille useampia sähköliittymiä.

– Toinen ja useampi sähköliittymä on jo aiemminkin ollut mahdollista toteuttaa selkeästi erilliseen kokonaisuuteen. Tällainen voi olla esimerkiksi huoltoaseman tai taloyhtiön pysäköintialueella sijaitseva sähköajoneuvojen latausasema, selventää Tuukka Heikkilä.

Lisäliittymä on mahdollista saada selkeästi erilliseen kokonaisuuteen, ei samaan sähkölaitteistoon, jossa jo on liittymä. Tärkeintä on sähköturvallisuuden toteutuminen joka tilanteessa niin asennushetkellä kuin tulevaisuudessa. Sähkömarkkinoiden perusperiaatteena on, ettei sähkölaitteisto voi olla osa useampaa kuin yhtä sähkönkäyttöpaikkaa samanaikaisesti eikä vuorotellen.

Jatkossakaan ei siis ole mahdollista, että omakotitalossa olisi kaksi erillistä liittymää erillisillä sähkösopimuksilla ja kuluttaja voisi päättää kumpaa sopimusta hän käyttää ja näin valita edullisimman tariffin kulloiseenkin tilanteeseen.

– Ei ole mahdollista, Heikkilä varmistaa. – Jatkossakaan yksi sähkölaitteisto, eli sähkötekninen kokonaisuus kuten omakotitalo, ei voi olla vuorotellen osa kahta eri sähkönkäyttöpaikkaa. Eikä siis sähköä voida samaan käyttöpaikkaan ostaa esimerkiksi yöllä toisella ja päivällä toisella sähkösopimuksella.

 

Kiinteistön tuplaliittymässä huomioitavaa

– Toinen liittymä kiinteistössä on sähköteknisesti mahdollinen, mutta sen turvallisuus on kokonaan oma kysymyksensä. On välttämätöntä, että viranomainen määrittelee toisen liittymän reunaehdot yksiselitteisesti ja huomioi muun muassa pelastusalan toiveet. Ei saa käydä esimerkiksi niin, että pelastaja kääntää löytämänsä sähkökeskuksen pääkatkaisijasta, joka katkaisee sähköt vain osasta rakennusta.

– SFS 6000 pienjännitesähköasennukset -standardissa todetaan pääsäännöksi, että tontilla tai alueella oleva koko sähköasennus liitetään yhdellä liittymisjohdolla. Tähän liittyvät poikkeukset ovat mahdollisia, mutta standardin mukaan edellyttävät, että koko asennuksen pitää säilyä selväpiirteisenä, korostaa Tuukka Heikkilä.

Useat verkonhaltijat ovat todenneet, että esimerkiksi saman rakennuksen syöttäminen kahdesta sähköliittymästä ei lähtökohtaisesti ole SFS 6000-8-801.537-standardikohdan mukaista. Toki on joitakin suuria ja monimutkaisia kohteita, joissa standardista poiketaan nykyäänkin, mutta näissä tehdään aina erityisjärjestelyjä ja muiden muassa pelastusala on mukana ratkaisujen toteuttamisessa.

 

Toinen liittymä ratkaisuna

Milloin toinen liittymä on kustannustehokas ratkaisu, johon Energiavirasto viittaa?

– Tyypillinen tapaus on sähköajoneuvojen latausasema. Myös Energiateollisuus on pitkään suosittanut toisen sähköliittymän myöntämistä selkeästi erilliselle latausasemalle, kunhan sähköturvallisuudesta ja asennuksen selväpiirteisyydestä voidaan varmistua.

Miten verkkoyhtiöt pystyvät tarjoamaan tuplaliittymiä?

Kunhan sähköturvallisuudesta ja asennuksen selväpiirteisyydestä varmistutaan ja liittyjällä on lupa toimia kiinteistöllä, kuten esimerkiksi hallinnanjakosopimus, niin teknisesti toinen liittymä toteutetaan kuin mikä tahansa muukin sähköliittymä, varmentaa Heikkilä.

 

Toinen liittymä vai tehon kasvattaminen

Voiko toinen liittymä olla parempi vaihtoehto kuin olemassa olevan liittymän tehon kasvattaminen?

– Tämä vaihtelee tapauskohtaisesti, joten yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa. Energiaviraston linjauksessa todetaan, että jatkossa toiselle tai useammalle sähköliittymälle voi sijainnista riippumatta käyttää niin kutsuttua tapauskohtaista hinnoittelua, joka perustuu todellisiin aiheutuneisiin kustannuksiin. Tontin ensimmäiselle liittymällehän käytetään vyöhykehinnoittelua eli toisin sanoen listahintaa, mikäli ollaan jakeluverkon vyöhykkeiden sisällä.

– Tavallisten kotitalouskuluttajien tavanomaisia sähköliittymiä tämä linjaus ei kosketa. Mutta jos suunnittelee vaikkapa taloyhtiöön sähköajoneuvojen latausasemaa, on hyvä varmistua, että tarjouksen tekijä on tietoinen viraston linjauksesta ja on keskustellut paikallisen jakeluverkonhaltijan kanssa hyvissä ajoin, korostaa sähköverkkoasiantuntija Tuukka Heikkilä.

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiankäytön uusi aika

Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.

#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus  

Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #energiatehokkuus #vapaalla #energiavinkki #turvallisuus #sähköverkko #sähkö #kolumni #verkkopalvelu #työ #ilmastonmuutos #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #puutarha #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #ympäristö #piha #laiteuutuudet #hyvinvointi #energiantuotanto #resepti #energiansäästö #kodinkone #lämpö #sähköpula #datahub #hiilijalanjälki #toimitusvarmuus #lämmitys #aurinko #sähkönsäästö #astettaalemmas #energiapolitiikka #kaukolämpö #ilmastointi #tekoäly #aurinkopaneeli #sähköauto #testi #pääsiäinen #sisustus #valaistus #sähköpyörä #kilpailut #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #sähköuto #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku