Voiko lapsi säästää sähköä?

Voiko lapsi säästää sähköä?

07.06.2024

Syväsenvaaran koulun 5A -luokkalaiset Alida Uurtamo ja Ella Tarkka tutkivat, miten sähkönsäästövinkit käytännössä toimivat. Säästäen vai sähköttä -tutkimus voitti oman sarjansa tiede-, teknologia- ja keksintökilpailussa Helsingissä keväällä 2024.

– Uskomme että olemassa on sähkönsäästötapoja, jotka kuulostavat hienoilta, mutta joita on mahdotonta tai haastavaa toteuttaa käytännössä, Alida ja Ella pohtivat tutkimuksessaan.

– Olisi mukava tietää, miten valittu säästökeino toimii, voivatko lapset toteuttaa sen ja olisiko näin mahdollista toimia koko ajan.

Alidan ja Ellan Säästäen vai sähköttä -tutkimukseen päätyi kaksikymmentä erilaista sähkönsäästövinkkiä, joita oppilaat testasivat käytännössä. Työ oli iso ja vaati monenlaisten asioiden opettelua, kuten lähdekritiikkiä ja tutkimuksen kirjoittamista. Tutkimusta hiottiin viimeiseen asti.

– Tutkimuksen eteen täytyi tehdä yllättävän paljon. Piti katsoa oikeinkirjoitusta ja että ymmärtääkö tekstiä. Onko siinä häntä ja pää, Alida kertoo.

TuKoKe eli Tutki-Kokeile-Kehitä on valtakunnallinen lasten ja nuorten tiede-, teknologia- ja keksintökilpailu, jossa oppilailla on mahdollisuus tutustua itseään kiinnostaviin ilmiöihin ja aiheisiin.

Finaalin pääsy tarkoitti rovaniemeläisille tytöille matkaa Helsinkiin lentokoneella. Helsingissä he pääsivät käymään eduskunnassa ja ostoskeskuksissa sekä kulkemaan metrolla. Nämä olivat mieleenpainuvia kokemuksia.

Tytöt vilkaisevat toisiaan.

– Oli kivaa, kun vanhemmat ei olleet matkassa, he sanovat nauraen.

Heidän mukaansa koko projektissa kiinnostavinta oli se, että sai käytännössä testata sähkönsäästövinkkien toimivuutta. Työ tuntui merkitykselliseltä, koska siitä hyötyvät kaikki.

– Tykkäsin siitä, että pääsi käytännössä tekemään asioita. Ei pelkästään katsottu netistä ja tehty työtä sen perusteella, Alida pohtii.

– Monet sanoivat, että sähkö on kallista. Oli hauskaa, että pääsimme esimerkiksi Lapin Kansaan kertomaan vinkeistä. Toivottavasti joku on hyötynyt meidän työstä, Ella kertoo.  

 

 

Marsut saattavat paleltua, jos kodin lämpötilan laskee liian matalaksi

Yksi tutkielman teoria on, että kodin lämpötilaa kannattaa laskea silloin, kun kotoa poistuu useammaksi päiväksi. Käytäntö osoittautui teoriaa monimutkaisemmaksi.

– Meillä on jyrsijöitä, joten jos laskee lämpötilaa asunnosta, ne paleltuvat, Ella kertoo.

– Muilla, joilla ei ole lemmikkejä, tämä vinkki voisi hyvin toimia. Toteuttaminen tapahtuu käden käänteessä.

Tärkeimmiksi sähkönsäästövinkeiksi Alida kertoo valojen sammuttamisen silloin, kun ei niitä tarvitse, kylmän löylyveden käytön ja suihkun sammuttamisen shampoon lisäämisen ajaksi.

– Sammuta sauna viimeisillä löylyillä, se on yllättävän helppo vinkki, Ella lisää.

 

Sähkön säästäminen kannattaa myös kesällä

Kesällä asuntojen lämmityskulut harvoin nousevat samoihin lukemiin kuin talvella, mutta sähkön käyttöä voi pienentää entisestään.

– Kannattaa kiinnittää huomiota ikkunoiden pesemiseen. Kesällä aurinko paistaa tosi paljon. Jos on tosi likaiset ikkunat, niin auringonvalo ei pääse sisälle ja tuo valoa kotiin, Ella pohtii.

– Tuohon voisi vielä sanoa, että mietin aluksi, miten ikkunoiden pesu voisi säästää sähköä. Kun on puhtaat ikkunat, luonnon valo pääsee sisälle eikä tarvitse niin paljon käyttää sähkölamppuja, Alida selventää.

Kesällä energiaa käytetään viilentämiseen. Ella muistuttaa kylmälaukun hyödyntämisestä.

– Kun laitat kesällä ostokset kylmälaukkuun automatkan ajaksi, niin ostokset eivät ehdi lämmetä eikä jääkapin tarvitse silloin käyttää energiaa ostosten viilentämiseen.

Sähköttä eläminen taas olisi tyttöjen mukaan haastavaa, mutta he uskovat, että pärjäisivät hyvin sähkökatkojen aikana.

– Kannattaa huolehtia, että puhelimessa on koko ajan akkua. Jos taas sähkökatkon aikaan on talvi ja ilta, niin voi lukea taskulampun valossa. Ruoan laittaminen on aika vaikeaa, jos mikroa ei voi käyttää, Alida kertoo.

– Tai jos tulee monen tunnin sähkökatkos kolmenkymmenen asteen helteellä, niin pakastin sulaa nopeasti ja ruoat pilaantuvat, Ella pohtii.

Sähkönsäästövinkkien testaaminen käytännössä osoitti, että lapsen on helppo toteuttaa useat vinkit, ja että lapsikin voi säästää sähköä.

– Esimerkiksi pakastimen sulattaminen käy helposti. Pakastin kannattaa sulattaa 1–2 kertaa vuodessa, jolloin paljon energiaa kuluttava jääkerros sulaa, tytöt kertovat.

 


– Tytöt ovat panostaneet paljon, ja se että siitä saa tunnustusta, on välitön palkinto hyvin tehdystä työstä. Ensi vuonna saattaa olla mukana monta innokasta tekijää. Innostus tutkimiseen tarttuu, opettaja Hannu Polojärvi kertoo. Kuva Meri Koivumaa

 

TuKoKeen osallistuminen tuo iloa koulutyöhön

Opettaja Hannu Polojärvi on kannustanut nuoria osallistumaan TuKoKeen jo viitenä vuotena peräkkäin. Hänen mukaansa on arvokasta, että koulunkäynnillä voi saavuttaa suoraan jotakin. Lisäksi innostus tarttuu oppilaasta toiseen.

– Tytöt ovat panostaneet paljon, ja se että siitä saa tunnustusta, on välitön palkinto hyvin tehdystä työstä. Ensi vuonna saattaa olla mukana monta innokasta tekijää. Innostus tutkimiseen tarttuu, hän kertoo.

– Kyllä siellä oli monia muitakin hienoja töitä, jotka eivät tällä kertaa päässeet finaaliin mukaan. Ensi vuonna voi yrittää uudestaan.

Finaaliin pääsy ja matka Helsinkiin voi tarjota rovaniemeläisille lapsille ja nuorille uusia kokemuksia.

– On mukava seurata vierestä, kun uusia kokemuksia saa jatkuvalla syötöllä, Hannu pohtii.

 

Rovakaira tukee Syväsenvaaran koulun 5A -luokan luokkaretkeä

Rovakaira palkitsee Ellan ja Alidan Säästäen vai sähköttä -tutkielman tukemalla luokan luokkaretkirahastoa.

– Ellan ja Alidan innostus tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen teki vaikutuksen. Se, että sähkön säästämisessä voivat olla mukana koko perhe aina lapsia myöten, on kaikkien etu ja kannustaa vastuulliseen toimintaan jatkossakin, kertoo Rovakairan asiakaspalvelupäällikkö Kaisa Ylipeura.

 

Näin säästät sähköä kesällä – Kolme vinkkiä

Alida ja Ella kannustavat säästämään sähköä myös kesällä. Vinkit löytyvät Säästäen vai sähköttä -tutkimuksesta.

1. Ikkunat kannattaa pestä kaksi kertaa vuodessa, koska tällöin luonnonvalo valaisee paremmin kotiasi ja valaistukseen ei mene niin paljon sähköä.
2. Tuo ostokset kylmälaukussa kotiin. Tällöin ne eivät lämpene ja voi laittaa suoraan kylmään.
3. Käytä kylmää löylyvettä ja sammuta sähkösauna viimeisillä löylyillä.

 

Teksti: Meri Koivumaa
Kuvat: Meri Koivumaa ja Anni Lassila

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiankäytön uusi aika

Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.

#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus  

Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #Rovakaira #energiatehokkuus #vapaalla #energiavinkki #turvallisuus #sähköverkko #sähkö #kolumni #verkkopalvelu #työ #ilmastonmuutos #pääkirjoitus #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #puutarha #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #ympäristö #piha #laiteuutuudet #hyvinvointi #energiantuotanto #resepti #energiansäästö #kodinkone #lämpö #sähköpula #datahub #hiilijalanjälki #toimitusvarmuus #lämmitys #aurinko #sähkönsäästö #astettaalemmas #energiapolitiikka #kaukolämpö #ilmastointi #tekoäly #aurinkopaneeli #sähköauto #testi #pääsiäinen #sisustus #valaistus #sähköpyörä #kilpailut #ystävänpäivä #sähkömittarit #sähköasennukset #sähköuto #Laskiainen #sähkövero #sahkolasku