
Voisitko sinä vaihtaa autoilun sähköpyöräilyyn?
21.09.2021
Sähköpyörien suosio on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Niitä näkee niin maastoissa kuin kaupungissakin. Sähkö on löytänyt tiensä perinteisiin ”mummomankeleihin” ja maasto- ja läskipyöriin. Rovaniemeläiselle Annika Sipolalle sähköpyörällä kulkeminen on jo lähes korvannut autoilun.
Sähköpolkupyörä on hitti. Akun ansiosta pyörällä polkee kevyesti muutamalla polkaisulla jo monta kymmentä metriä asfaltilla tai hiekkatiellä. Mitä suurempi sähköavustus, sitä kevyempää pyöräily on.
Sama pätee tietysti metsässä, kun mankeloidaan tai vinssataan vaaroja pitkin muhkuraisten kivien ja juurakkojen päältä.
Vaikka luomupyöräily – siis ilman sähköä pyöräileminen – voi olla liikunnan kannalta tehokkaampi vaihtoehto, on sähköpolkupyörä omiaan varsinkin työmatka- ja arkipyöräilyssä.
Annika Sipolan mielestä sähköpolkupyörällä on helppoa ja vaivatonta kulkea varsinkin keskustassa, joten autoa hän ei käytä enää juuri ollenkaan.
Samalla on mahdollisuus antaa oman panostuksensa luonnon hyvinvoinnin edistämiseksi.
– Vältämme auton käyttöä, ettei tulisi bensaa kulutettua ja jotta säästyisi luonto, Sipola avaa hänen ja puolisonsa näkemystä.
Sähköpyörä on niin vakiintunut osa arkikulkemista, että Sipolalle on päässyt kertymään jopa pieni ahdistus autolla ajamisesta.
-– Ei tässä ole enää samanlainen tatsi autoiluun, koska on jo pitempään pääasiassa pyöräillyt, Sipola naurahtaa.
30-asteen pakkanen ei aina hidasta pyöräilijää
Äkkiseltään voisi ajatella, että sähköpyöräily olisi talvella hankalampaa. Kestääkö akku Lapin pakkasia? Entä pyöräilijä itse?
– Toki akku kuluu talvella nopeammin kuin kesällä, ja sitä pitää ladata enemmän. Lumi ei kuitenkaan haittaa, koska pyörässäni on leveät renkaat ja sähkön ansiosta pyörä kulkee hyvin, Sipola toteaa.
Hänellä on sähkömaastopyörä etujousituksella ja hieman tavallista leveämmillä renkailla.
Haastavin pyöräilykeli ei yllättäen ole kovimpien pakkasten ja nihkeimmän lumen aikaan, vaan hieman leudompi noin kymmenen asteen pakkaskeli yhdistettynä kovaan tuuleen ja lumimyräkkään.
– 30-asteen pakkasessa huomasin, että on paljon mukavampi laittaa hulluna vaatetta ja lähteä polkemaan kuin, että laittaisi keveämmin vaatetta päälle ja menisi raaputtamaan auton ikkunoita ja istumaan kylmään autoon. Mieluummin otan pyörän alle.
Yksi tärkeimmistä varusteista on reppu
Jos suunnittelee aloittavansa sähköpyöräilyn, on syytä kiinnittää muutamaan asiaan huomiota: lämpimät, tuulta ja vettä kestävät varusteet tekevät pyöräilystä huomattavasti mukavampaa eri vuodenaikoina.
– Pimeällä ehdottomasti heijastinta päälle kaikissa muodoissa, jotta on turvallista, Sipola muistuttaa.
Kun pyöräilystä tulee pääsääntöinen kulkuväline kauppaan, harrastuksiin ja työpaikalle, on Sipolan mukaan tarpeellisimmaksi varusteeksi noussut kunnollinen reppu.
Toimiva reppu on sellainen, jossa on mukava ja helppo kuljettaa vaihtovaatteet ja kauppatavarat.
Annika Sipolan mielestä sähköpolkupyörällä on helppoa ja vaivatonta kulkea.
Turvallisuus sähköpyörän selässä
Sähköpyörällä kulkeminen saattaa tuottaa vauhdin hurmaa ihan huomaamatta. Vaikka sähköavustus riittää vain tiettyyn nopeuteen asti, on varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta pidettävä yllä liikenteessä.
Varsinkin keskustan tuntumassa vauhtia kannattaa hieman hidastaa. Sipola nostaa esiin varovaisuuden erityisesti autojen ja jalankulkijoiden kanssa.
– Sähköpyöräily on ehdottomasti turvallista, kun oppii ottamaan autot, vauhdin ja liikennesäännöt huomioon. Ennemmin etenee hitaasti ja rauhallisesti ja väistää kuin menee täysillä, vaikka olisikin etuajo-oikeus.
Jalankulkijoilla taas voi olla harmillinen tapa kulkea keskellä kevyenliikenteen väylää.
– Jos pyörästä vain kello löytyy, kannattaa sitä silloin ystävällisesti kilistellä ja hidastaa vauhtia, Sipola pohtii.
Huolla säännöllisesti, ja muista vaihtaa kesä- ja talvirenkaat
Sähköpyörän akku on Sipolan pyörässä toiminut toistaiseksi mainiosti. Pyörän uskaltaa jättää vaikka sateeseen, eikä akku ole siitä moksiskaan.
Säännöllinen pyörän perushuoltaminen taas on hyvä hoitaa. Tähän Sipolalla on omakohtainen vinkki.
– Aina kun olemme vaihtaneet kesä- tai talvirenkaat, ollaan samalla varattu huolto samaan yhteyteen.
Pyöränhuollon ennakointi on tärkeää, kun haluaa pitää pyöränsä kunnossa ja käyttökelpoisena pitkään. Siihen Sipola luottaa.
Hänen osaltaan mummomankelointi ja jatkuva autoilu on historiaa, ja sähköpyöräily on tullut jäädäkseen.
Teksti: Meri Koivumaa
Kuvat: Jussi Sirviö
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.