Energiankäytössä on maltti nyt valttia

Energiankäytössä on maltti nyt valttia

05.01.2024

Pitkä pakkaskausi on nostanut sähkönkulutuksemme poikkeuksellisen korkealle. Tämä on tuonut niukkuutta sähkömarkkinaan, joka näkyy hetkellisesti epätavallisen korkeina hintoina. Korkeimmillaan hinta ja kulutus on tänään perjantaina 5.1. kello 19 ja 20 välillä.

Koko energiajärjestelmän tila on äärimmäinen ja tiukka. Siksi olisi hyvä, jos jokainen joustaisi sähkönkäytössä mahdollisuuksiensa mukaan, esimerkiksi siirtämällä saunomista tai pyykin ja astioiden pesua tai sähköauton lataamista huippukuormitusajan ulkopuolelle.

– Energia-alalta on vuosikaudet kysytty, miten selviämme erityisen kireästä pakkasjaksosta. Tähän mennessä olemme selvinneet hyvin. Nyt kaikkein tärkeintä on, että sähkö saadaan riittämään koko tämän kireän pakkaskauden loppuun, painottaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

 

Suomalaiset osoittivat yhteistyövoimansa

Vuosi sitten suomalaiset osoittivat yhteistyövoimansa energiansäästöön Astetta alemmas -kampanjan aikana. Samaa yhteistä ponnistusta tarvitaan nyt kovan pakkaskauden aikana.

Sähkön kantaverkkoyhtiö Fingrid on nostanut valmiutta sähkön kiristyneen tehotilanteen vuoksi ja vedonnut sähkönkäyttäjiä hyödyntämään joustoja mahdollisuuksien mukaan sekä ajoittamaan käyttöä pois kaikkein kriittisimmiltä tunneilta.

 

Siirtoyhteydet täydessä käytössä

– Sähkön tuontiyhteydet Ruotsista ja Virosta ovat täydessä käytössä. Sähkön tuonti Venäjältä lopetettiin toukokuussa 2022. Tällä hetkellä Suomen ydinvoima on täydessä tuotannossa ja vesivoimaa on hyvin saatavilla, kertoo Leskelä.

– Sähkömarkkinoilla ei kuitenkaan ole riittävästi polttoainetta käyttäviä voimalaitoksia useiden vikatilanteiden vuoksi, mikä osaltaan on myötävaikuttanut vaikean tilanteen muodostumiseen.

 

Tietoa tarjolla

Jokainen kuluttaja voi helposti seurata sähkönkulutuksen ja hintavaihteluiden tilannetta sähkönmyynti- ja sähkönsiirtoyhtiöiden tarjoamien sähkön tuntihintasovellusten välityksellä tai Fingridin tuntihintasovelluksen avulla: Tuntihinta-sovellus - Fingrid. Kun hinnat ovat korkeimmillaan on myös kulutus suurinta.

Kalliimpien aikojen ulkopuolelle siirretty sähkönkäyttö, kulutusjousto on kaikkien etu, jolla on vaikutusta myös sähkönhintaan tulevaisuudessa.

 

TOIMI NÄIN KOTONA!

Tilojen ja käyttöveden lämmitys:

• Hyödynnä nyt tulisijaa tilojen lämmitykseen.
• Sulje tai alenna lämpötilaa sähköisistä mukavuuslattialämmityksistä.
• Ohjaa sähkölämmitystä ja käyttöveden lämmitystä huippukulutustuntien ulkopuolelle. Sähköpattereita kannattaa nyt säätää käsin, jos järjestelmässä ei ole automatiikkaa.
• Pyri vuorottelemaan laitteiden käyttöä, esimerkiksi lämmitä vuorotellen huoneita ja käyttövettä.
• Rajaa tarvittaessa lämmitettävää aluetta sulkemalla huoneiden väliovia.
• Alenna sähkölämmittimien asetusarvo mahdollisimman pienelle. Laske sisälämpötiloja hallitusti. Seuraa lämpötiloja etenkin tiloissa, joissa on vesijohtoja ja vesikiertoisia pattereita, jotta ne eivät pääse jäätymään.
• Tarkista ilmalämpöpumpun käytön pakkasraja ja seuraa laitteen toimintaa. Hyötysuhde heikkenee kovilla pakkasilla. Jos ilmalämpöpumppu sammuu tai sammutat sen, odota pakkasten lauhtumista ennen sen käynnistämistä uudelleen.
• Vesi-ilmalämpöpumppujen mitoitus harvoin riittää kattamaan lämmityksen kovilla pakkasilla, ja ne toimivat laitteen sähkövastuksen varassa. Seuraa laitteen toimintaa, älä sammuta laitetta. Hyödynnä tulisijaa tukilämmityksessä.

 

Ilmanvaihto:

• Koneellisen ilmanvaihdon tehoa voi alentaa lyhytaikaisesti. Palauta tavanomainen asetusarvo, kun sähkötilanne sen taas sallii.
• Vältä tuuletusta. Pidä ulko-ovet ja ikkunat suljettuina.

 

Sähkölaitteet ja muu sähkön käyttö:

• Älä lämmitä sähkösaunaa.
• Sammuta kaikki tarpeettomat sähkölaitteet. Irrota pistokkeesta laturit, joiden käyttö ei ole välttämätöntä juuri nyt, sammuta myös ulko- ja kausivalot.
• Käytä ruoanvalmistukseen mikroaaltouunia ja vedenkeitintä, vältä sähköuunin ja lieden käyttöä.
• Sammuta ulkotiloissa olevat saatto-, räystäs- ja muut lämmitykset mahdollisuuksien mukaan.

 

Autot:

• Vältä auton sisätilalämmittimen käyttöä ja käytä moottorin esilämmitintä vain lyhyin tarpeellinen aika.
• Älä lataa sähköautoa hintojen ollessa korkeimmillaan.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #piha #sähkönsäästö #vapaalla #lämpö #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #sisustus #puutarha #lämmitys #sähköpula #pääsiäinen #energiantuotanto #aurinkopaneeli #aurinko #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #kesämökki #työ #sähkögrilli #sähköasennukset #kotivara #sahkolasku #Rovakaira #kaukolämpö #moottorilämmitys #sähkönsiirto #ilmastonmuutos #sähköinen liikenne #ympäristö #kinkkutemppu #sähkömittarit #sähköverkko #hiilijalanjälki #kolumni #sähköhammasharja #verkkopalvelu #sähköauto