Ilmastointi, tärkeä osa lämpötaloutta ja hyvää sisäilmaa
18.11.2022
Kaikille on selvää, miten tärkeää on lämmityksen energiatehokkuus. Ilmastoinnin merkitys kokonaisuuteen saattaa jäädä vähemmälle. Toimivalla ilmastoinnilla on vaikutusta sekä huonelämpötilaan että lämmityksen energiatehokkuuteen. Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan myös raikas ja hyvä sisäilma.
Lämpötilojen jo laskettua on viimeistään aika tarkastaa ilmanvaihdon säädöt. Vanhemmissa omakoti- ja kerrostaloissa on yleisesti painovoimainen ilmastointi. Painovoimaisessa ilmastoinnissa ilmanvaihto perustuu paine- ja lämpötilaeroihin.
Puhdasta ilmaa saadaan yleensä ikkunoiden ilmanvaihtoaukoista tai ulkoilmaventtiileistä ja poistoilma kulkee usein liesituulettimen ja pesuhuoneen poistoventtiilin kautta.
Koneellisesta ilmastoinnista poiketen, painovoimaisen ja koneellisesti tehostetun ilmastoinnin säätämistä ei pysty tekemään yhtä tarkasti kuin koneellisessa ilmastoinnissa. Venttiilejä voi säätää kylmällä pienemmälle, mutta niitä ei saa sulkea kokonaan.
Sekä tulo- että poistoilmaventtiilit tulee myös puhdistaa kahdesti vuodessa. Jos venttiilit on varustettu suodattimilla, myös ne pitää pestä tai vaihtaa. Liesituulettimen suodatin on hyvä puhdistaa useita kertoja vuodessa.
Asunto saattaa joskus kaivata myös tuulettamista, joka kannattaa tehdä lyhyesti ristivedolla. Ikkunaa ei lämmityskaudella kannata jättää auki.
Taloyhtiössä asuvan kannattaa tarkastaa, onko taloyhtiöllä erityisohjeita kiinteistön ilmastoinnin suhteen. Usein venttiilien ja suodattimien puhdistamisesta vastaavat asukkaat, yhtiön huolehtiessa muista toimista.
Ilmastoinnin venttiilit ja suodattimet sekä itse ilmastointilaitteet kannattaa puhdistaa ainakin kaksi kertaa vuodessa.
Koneellisessa ilmastoinnissa enemmän säätövaraa
Jos talossa on koneellinen ilmastointi, on siinä enemmän säätövaraa. Taloyhtiöissä on usein huoneistokohtaiset ilmastointilaitteet, joita pystytään säätämään myös huoneistokohtaisesti. Jos ilmastointi ei ole itselle selvää, kannattaa toiminta selvittää isännöitsijältä tai huoltoliikkeeltä.
Koneellisessa ilmastoinnissa on yleensä useita tehoalueita. Niiden toiminta on syytä tuntea ja säästää ilmastointia aina tarpeen mukaan. Eri tehoja kannattaa hyödyntää.
Varsinkin oltaessa poissa kotoa, käytetään ilmastoinnin poissaoloasetusta. Kotiin tultaessa napsautetaan jälleen päälle normaaliteho, jotta ilma vaihtuu riittävän usein pysyen puhtaana ja hapekkaana. Tehostettua ilmanvaihtoa käytetään vain tarpeen mukaan ja se kytketään takaisin normaalitilaan, kun tehostusta ei enää tarvita. Tehostusta saatetaan tarvita esimerkiksi ruokaa laitettaessa ja saunottaessa.
Koneellisessa ilmastoinnissa tuloilma lämmitetään lämmöntalteenoton avulla. Pakkaskaudella saatetaan tarvita myös sähköistä jälkilämmitystä, joka kannattaa asettaa 17 asteeseen. On myös syytä tarkastaa, että ilmastoinnin asetukset ovat talviasennossa, muutoin lämmöntalteenotto ei ole päällä.
Jotta järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja varmasti, ilmanvaihtokone ja venttiilit on puhdistettava säännöllisesti. Vaihda ilmastointokojeen suodattimet kerran tai kaksi vuodessa ja imuroi lämmöntalteenottolaitteen kenno vähintään ennen lämmityskauden alkua ja pese se muutaman vuoden välein.
Jos talossa on aikaohjattu ilmanvaihto, on se hyvä ohjelmoida kodin rutiinien mukaan. Esimerkiksi tehostaa ruuanvalmistusaikojen mukaan ja laskea tehoa aikoihin, kun kotona ei yleensä oleskella.
Koneellisen ilmastoinnin käyttöoppaaseen kannattaa tutustua ja pyytää tarvittaessa ammattilaisen apua. Astetta paremmin toimiva ilmastointi tuo viihtyisyyttä ja laskee energiankulutusta.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Joulu – ihanien leivonnaista aikaa
Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.
#kotona #sähkö #viihde-elektroniikka
Töpseli seinään ja piano soimaan!
Kosketinsoittimien maailma on entistä sähköisempi. Valinnanvaraa löytyy sekä aloittelijoille että ammattilaisille.