Kesä tuo pastellisävyt takaisin sisustukseen

Kesä tuo pastellisävyt takaisin sisustukseen

23.05.2022

Taisimme tottua juuri lähes valkoiseen ja teollisuushenkiseen sisustukseen. Nyt värit palaavat. Skandinaavisen värimaailman kulta-aika on kestänyt jo vuosia ja pitää yhä pintansa valkoisen, hiekan ja harmaan sävyissä. Värimaailman laajeneminen on jo kuitenkin rantautunut ja jos oikein trendikkäästi haluaa sisustaa, niin nyt on aika kaivaa itsestä pienikin romantikko esiin.

Sisustussuunnittelija Anna IIlukka kertoo, että pastellinsävyiset värit ovat suosittuja jälleen ja etenkin hentoinen minttu tai raikkaan viileä sireeni ovat palanneet värikartastoon.

– Turkoosi, aniliini ja voimakas ruskeakin näkyvät kodin tekstiileissä ja kokonaisuudessaan tekstiileissä ja huonekaluissa on taas vintagen vahva kuvio ja värimaailma. Tapeteissa on voimakkaita värejä ja kuvioita.

Vanhat moduulisohvat ja ”palatuolit” kannattaa kaivaa esiin. Ne ovat nyt todella IN.

Tekstiilitaide on näyttävää ja esimerkiksi niin sanotut tuftatut pinnat sekä mahtipontiset ja karvalankaiset ryijymatot ja tyynyt ovat trendikkäitä ja vaimentavat mukavasti esimerkiksi kodin ääniä. 

Moduulisohvien lisäksi sohvien muodot ovat myös pyöreähköjä ja hiukan epäkäytännöllisen mataliakin. Nojatuoleja on nyt myös ilman käsinojia tutusti kutsuttuun ”löhöilyyn”.

 


Minna Niskakankaan suunnittelema Kirsikkapuisto-mallisto tuo yhden luonnon maagisimmista ja kauneimmista hetkistä kotiin  (Kuva: PENTIK).

 

Lapset mukaan suunnitteluun

Illukka sanoo, että lastenhuoneisiin saadaan nopeasti iloa ja vaihtelua väreillä ja tapeteilla.

Sisustuksessa voi käyttää myös sisustuslevyjä, joita voi päällystää tapeteilla tai kankailla vaikka eri vuodenaikojen mukaan.

– Mielekkäällä valaistuksella saa myös paljon aikaiseksi.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa on yksi viime vuosien tärkeimpiä huomioita siinä, että lasten motivaatio ja oppimisen ilo tulevat parhaiten esiin, kun myös lasten mielenkiinnon kohteet huomioidaan.

– Mielestäni lapset voi ottaa suunnitteluprosessiin yhtä lailla mukaan kuin aikuiset ja yhteinen suunnittelu voi hämmästyttää myös vanhemmat. Tuoreita ideoita saa lapsilta varmasti.

Illukka muistuttaa, että myös pienten lasten huoneessa on hyvä ottaa huomioon huoneen muuntavuus lapsen tai lasten kasvun myötä.

Myös lasten tekemiä ”taidetöitäkin” saa olla esillä vaikkapa kehystettynä.

– Kukkia on nyt runsaasti tyynyissä ja muissa tekstiileissä. Kirsikan ja omenan kukat, köynnökset ja isot lootukset ovat varsin valloittavia. Vastapainona on sitten hentoisia heinä- ja lehtikuvioita. Lasiset ja keraamiset koriste-esineet viestivät sekä modernismia että vintagea. 

 

Minna Niskakangaan suunnittelema Jäkälä kuosi näyttää upealta myös varjostimessa. (Kuva: PENTIK)

 

Teollishenkiset raskaat valaisimet ovat olleet trendinä muutaman vuoden ajan.

Millaisia materiaaleja ja muotoja "kohti" nyt mennään? 

– Ylisuuret ja näyttävät valaisimet toimivat katseenvangitsijoina.  Näissäkin suositaan nyt myös luonnonmateriaaleja. Hauskasti yhdistellään myös tyylillisesti uutta ja vanhaa eri aikakausilta. Moderniin tilaan voi sijoittaa esimerkiksi vanhan näyttävän kristallikruunun.

Valaisimissa on kuitenkin tärkeä miettiä käyttötarkoitus ja energiatehokkuus etenkin, jos suunnitelmissa on uusia valaistusta pidemmälle aikavälille. Keittiö, olohuone, entisajan lukunurkkaus tai vaikkapa muuntuva etätyöpiste vaativat kukin eri tavoin valaistusta. 

 


Sohvan takaa kurkistaa savanni. Kesän 2022 sisustus johdattelee edelleen luontoon. Eläimet ja kasvit ovat merkityksellisiä. Suuret seinien kuvapinta-alat ovat kuin taideteoksia.

 

Kasvit kukoistavat yhä

– Huonekasvit ovat edelleen varsin trendikkäitä. Ihmiset haluavat tuoda luontoa myös sisälle ja se näkyy monin tavoin.

Monelle kasvien kasvattamisesta ja jopa harvinaisuuksien ”metsästämisestä” on tullut mukava ja yhteisöllinen elämäntapa. TOP kasvimaailman kärkeen sisustuksessa kuuluvat yhä komealehtiset peikonlehdet, köynnöskasvit, kaktukset ja erilaiset palmut.

– Parvekkeeseen tai terassiin panostetaan myös ja monelle tällainen tila on se lisähuone keväästä syksyyn. Tekstiileillä, valaistuksella ja vaikkapa infrapunalämmittimellä voi lisätä parvekkeen huonemaisuutta. Erilaiset kerrostetut asetelmat ja hyötypuutarha koristeineen luovat viihtyisyyttä. Jo esimerkiksi rivi- tai paritalon sisäänkäyntiä voi sisustaa kodikkaaksi istutuksilla ja koriste-esineillä.
 


Kesän 2022 sisustusvärejä voi toteuttaa myös kasveilla esimerkiksi parvekkeelle ja terassille. Herkän kauniin tupsulaventelin kookkaan tähkäkukinnon yläosaan kehittyvät näyttävät, perhosensiipiä muistuttavat suojuslehdet. Aurinko tai puolivarjo ja läpäisevä kasvualusta. (Kuva Plantagen)

 

Oman ja perheen elämän koti

Sisustussuunnittelijan näkökulmasta Illukka uskoo ja kannustaa laadun hankintaan.

– Asiakkaan toiveet toki ovat ne tärkeimmät. Suosittelen kuitenkin kestävän kehityksen luonnon materiaaleja ja lattiassa esimerkiksi ehdottomasti puuta.

Kestävä kehitys, luonnonmateriaalit ja kierrätettävyys ovat yhä useammassa kodissa arvoina.

– Yksi mielenkiintoinen tulokas tälle saralle on kotimainen Cover Story Paint, joka tekee kestävään kehitykseen pohjaavia sisustusmaaleja. 

Vaihtuvista trendeistä on tärkeintä poimia niitä omannäköisiä juttuja ja materiaali – ja värimaailmaa, joka sopii omalle perheelle. Koti voi olla myös sellaisenaan todella kaunis vuosikymmeniä, vaikka sinne päivittäisi vain kuluvia tai käyttötarvetta paremmin vastaavia huonekaluja. Mutta pienikin ja hyvin edullinen sisustusjuttu voi olla todella piristävä.
 

Mökillä rennosti

– Kesän odotetuin asia on kesäloma perheen kanssa heinäkuussa. Kevät ja alkukesä ovat sisustussuunnittelussa huippusesonkia, joten töitä on paljon ja päivät joskus venyvät pitkiksi. Tämän rupeaman jälkeen on ihana rentoutua omalla mökillä ja katsella laineiden liplattelua, sekä unohtaa sisustusasiat hetkeksi ennen syksyn tohinoita.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Anna Illukka, Pentik ja Plantagen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #piha #sähkönsäästö #testi #lämpö #vapaalla #valaistus #sähkö #ilmastointi #sisustus #puutarha #lämmitys #sähköpula #pääsiäinen #energiantuotanto #aurinkopaneeli #aurinko #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #työ #sähkögrilli #sähköasennukset #kinkkutemppu #sahkolasku #Rovakaira #kesämökki #kaukolämpö #moottorilämmitys #sähkönsiirto #ilmastonmuutos #sähkömittarit #verkkopalvelu #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #kolumni #sähköhammasharja #sähköauto #kotivara