
Saunassa mieli lepää
21.11.2022
Aivotutkija Katri Saarikiven mielestä saunan lauteilla ei tarvitse välttämättä puhua mitään. Toisaalta ympäristö on otollinen syvällisillekin keskusteluille.
Aivotutkija Katri Saarikiven mukaan sauna edistää hyvinvointiamme.
– Saunan kuumuudessa keho joutuu positiivisella tavalla stressireaktioon, saunan ulkopuolinen maailma unohtuu ja aistimme lähinnä vain sitä, miltä meistä sillä hetkellä tuntuu. Kun vapaa-aikammekin saattaa olla nykyään täynnä keskittymistä vaativaa tekemistä ja intensiivisiä harrastuksia, niin saunassa ei tarvitse ajatella mitään. Mieli rentoutuu; ahdistus ja aggressiot vähenevät.
Sauna lisää hyvinvointia myös vahvistamalla yhteisöllisyyttä. Saunaanhan mennään usein yhdessä muiden kanssa.
– Pelkkä kokemuksen jakaminen toisten kanssa – oli kysymys sitten saunasta tai vaikkapa konsertista – synnyttää jo itsessään yhteisöllisyyttä. Meille suomalaisille taitaa sopia myös se, että tunne yhteenkuuluvuudesta syntyy jo ilman, että tarvitsee puhua mitään.
Toisaalta sauna tarjoaa tietenkin hyvän ympäristön myös sanalliselle viestinnälle.
– Saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia, alastomia ja läsnä. Saunan lauteilla on helppo puhua ja kuunnella, kohdata toinen ihminen aidosti. Olemme saunassa läsnä koko kehollamme, hyvin konkreettisesti.
Katri Saarikivi johtaa Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä tutkimushanketta, jossa selvitetään empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeja.
Saunominen voi vähentää dementiariskiä
THL:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat havainneet, että ahkera saunominen voi vähentää dementian riskiä.
Mekanismeja ei tunneta, mutta ne voivat liittyä esimerkiksi siihen, että saunominen voi vaikuttaa positiivisesti sydän- ja verisuoniterveyteen, joka vaikuttaa myös aivojen terveyteen.
– Toisaalta, kuten suomalaistutkimuksessakin viitataan, oma osuutensa saattaa olla myös saunomisen yleisillä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä edistävillä vaikutuksilla. Esimerkiksi yksinäisyyden on todettu lisäävän dementian riskiä, Saarikivi huomauttaa.
Saunominen siirtyy sukupolvelta toiselle
Saunassa ovat muiden ihmisten lisäksi läsnä myös perinteet ja rutiinit, jotka tuovat elämään jatkuvuutta ja turvallisuutta.
Sauna on toiminut siirtymäriittinä arjesta juhlaan, jos ei muuten, niin työviikosta viikonloppuun. Agraarikulttuurissa saunassa jopa synnyttiin ja sen kautta lähdettiin myös viimeiselle matkalle.
Saunomiseen voi liittyä myös vaikkapa vilvoitteluhetki kylmässä järvessä tai lumihangessa, koko keholla aistittava yhteys luontoon.
Monella saattaa olla myös tärkeitä lapsuusmuistoja perheen yhteisistä mukavista saunahetkistä.
– Saunominen on selvästi kokemus, joka halutaan siirtää sukupolvelta toiselle.
Joulusauna taitaa olla nykyäänkin tärkeä siirtymäriitti. Esimerkiksi monessa lapsiperheessä joulusaunan jälkeen joulupukin odotus alkaa ihan tosissaan.
Jokaisella on oma saunansa
Sauna on tärkeä paikka myös aivotutkijalle itselleen.
– Käyn saunassa usein, mutta sitten en kuitenkaan malta olla siellä kovin pitkää aikaa kerrallaan, Saarikivi naurahtaa.
Jokaisella on oma merkityksensä saunalle. Heitäkin tietenkin on, joille sauna ei ole mitenkään tärkeä asia.
Vaikka se saattaa kuulostaa hieman kerettiläiseltä, meidän suomalaisten tapa saunoa ei ole välttämättä se ainoa oikea ja autuaaksitekevä.
– Myös monissa muissa maissa on mielenkiintoisia saunakulttuureita, Saarikivi huomauttaa. Hän kertoo tutustuneensa taannoin esimerkiksi latvialaiseen vihtamestarin ohjaamaan saunomiseen.
Kiukaan kivissä on outoa taikaaMyös monissa muissa saunakulttuureissa, vaikkapa turkkilaisessa hamamissa ja intiaanien hikimajoissa, saunomiseen on liittynyt ajatuksia henkisestä hyvinvoinnista tai henkisyydestä. Intiaanien mukaan kaikkialla läsnä oleva elämänvoima Manitou asui myös kiukaan kivissä. Kun kuumille kiville heitettiin vettä, Manitou tuli höyrynä esiin ja siirtyi hikoilijan kehoon. Kun Manitou sitten taas jatkoi matkaansa, se jätti ihmiseen jotain itsestään ja vei mukanaan kaiken kipua aiheuttavan. Myös suomalaisen löyly-sanan alkuperäisten itämerensuomalaisten vastineiden on arveltu viittaavan henkeen, henkäykseen tai sieluun. |
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock ja Aleksi Lumme
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Vedenkulutuksella on merkitystä
Lämmin käyttövesi vie ison osan lämmitysenergiasta. Vedenkäyttötottumukset kertovat miten paljon asukkaiden erilaiset tavat voivat vaikuttaa kustannuksiin ja lämmitysenergian kulutukseen.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona
Kun pakastaa, sulata pakastin
Pakastimet vaativat huolenpitoa ja sulatusta. Pakkaskausi on parasta aikaa pakastimen sulattamiseen, kun pakastetut tuotteet on helppo säilyttää kylmässä parvekkeella, terassilla tai muissa kylmissä tiloissa sulatuksen ajan.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...