Tietoa vaihteleviin sähkötilanteisiin

Tietoa vaihteleviin sähkötilanteisiin

13.01.2023

Vuoden ensimmäinen viikko toi pakkaset koko Suomeen. Näistä pakkasista selvisimme helpolla tuulisen kelin ja muun tuotannon huipputehojen ansiosta. Talven aikana tällaisissa tilanteissa punnitaan meidän kaikkien kyky sopeutua kulutushuippujen aikana.

Sähkötilanne näyttää lähiaikoina hyvältä lauhan ja tuulisen sään ansiosta, vaikka Olkiluoto 3 on nyt pysäytetty kokonaan jopa runsaaksi kuukaudeksi testiohjelmaan pakollisesti kuuluvien huolto- ja tarkastustöiden vuoksi. Hyvällä tuulella syntyy kuitenkin saamalla uusia tuulivoimaennätyksiä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että sähkötilanteet vaihtelevat koko ajan. Siksi jokaisen on hyvä tietää, miten jokainen voi olla mukana mahdollisista sähköpulatilanteista ja kiertävistä sähkökatkoista selviämiseen.

Jo tähän mennessä monet ovat olleet mukaa yhteisessä asiassa. Joulukuun sähkönkulutuksessa oli laskua vuodentakaiseen jopa 16 prosenttia. Samalla päästöttömän tuotannon osuus nousi kaikkien aikojen ennätykseen, 89 prosenttiin tuulivoiman- ja ydinvoiman osuuden kasvaessa.

 

Energiakriisi aiheuttanut muutoksia

Vuoden 2021 syksyllä alkanut energiakriisi on aiheuttanut muutoksia sähköntuotannossa ja kulutuksessa. Kaasun ja sähkön tuonti Venäjältä päättyi viime toukokuussa. Tuonnin katkeaminen vähensi dramaattisesti kaasun käyttöä niin sähkön tuotannossa kuin lämmityksessä ja teollisuudessa.

Kotimainen sähköntuotanto jatkui energiakriisistä huolimatta edellisen vuoden tasolla, mutta tuotannon sisällä oli vaihtelua. Ydinvoiman osuus tuotannosta nousi 2,3 prosenttiyksiköllä 35 prosenttiin kotimaisesta tuotannosta. Samaan aikaan tuulivoiman osuus kasvoi 43 prosentilla ja tuulella tuotettiin 16,7 prosenttia suomalaisesta sähköstä.

– Sähkö oli kuitenkin viime vuonna kallista ja se on ollut monelle kuluttajalle raskasta, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Samaan aikaan pitää kuitenkin olla tyytyväinen siitä, että olemme onnistuneet vähentämään kulutusta ja kasvattamaan kotimaista päästötöntä tuotantoa vähentyneen tuonnin kompensoimiseksi.

 

Vesivoimaa vähemmän

Kuiva syksy vähensi jonkin verran vesivoiman tuotantoa edelliseen vuoteen verrattuna. Kokonaisuudessaan vesivoimavuosi oli kuitenkin normaali kahden tavanomaista paremman vesivuoden jälkeen. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto laski jonkin verran samoin kuin biomassan osuus sähköntuotannossa. Puuenergialla ja turpeella tuotettiin reilut 17 % sähköstä viime vuoden aikana.

– Muutosten suunta lupaa kuitenkin hyvää. Olemme saamassa lisää päästötöntä tuotantoa, ja jos investointiedellytykset pysyvät hyvinä, meiltä riittää pian sähköä jopa vientiin, laskee Jukka Leskelä. - Samalla pystymme tarjoamaan yhä houkuttelevamman ympäristön puhtaan sähkön varaan rakentuville teollisuuden investoinneille.

 

Sähköpula torjutaan yhdessä

Turvallisinta ja helpointa on torjua mahdollista sähköpulaa jo ennakolta, kuten on laskevien sähkönkulutuslukujen mukaan tehtykin. Silti jokaisen aktiivisia ja nopeita toimia tarvitaan, jos sähkötilanne kiristyy esimerkiksi kovan pakkaskauden ja tuulettoman jakson seurauksena.

Teollisuus ja palveluyritykset alentavat omilla toimillaan sähkötehon tarvetta, mutta sähköä on säästettävä ja sähkönkäyttöä vältettävä arkisin huippukulutustuntien aikana myös kotitalouksissa.

Sähkönkäyttöä on hyvä vähentää arkisin aamulla 8 ja 10 välillä sekä myös iltapäivällä ja alkuillasta kello 16 ja 20 välillä. Huippukulutuksen ajankohta voi jonkin verran vaihdella näistä tyypillisimmistä ajoista. Painottamalla kulutusta näiden tuntien ulkopuolisille ajoille edistetään sähköjärjestelmän tasapainoa ja toimivuutta, sekä ehkäistään hintapaineita ja sähköpulaa.

Oman sähkönkäytön tunteminen auttaa ymmärtämään omia säästö- ja siirtomahdollisuuksia. On hyvä tutkia omaa sähkönkäyttöä ja kulutushuippuja oman energiayhtiön online-palvelusta ja sovelluksesta. Mieti myös mitkä sähkölaitteet voit sammuttaa kokonaan energian säästämiseksi ja alentaaksesi tehontarvetta.

Jos suomalaisia varoitetaan kiristyvästä sähkötilanteesta ja tehovajeesta, jokaisen on välttämätöntä vähentää merkittävästi sähkönkäyttöään. Sähkölämmityksen sulkeminen muutaman tunnin ajaksi tehopulatilanteessa auttaa merkittävästi, eikä kuitenkaan aiheuta kotona huomattavaa sisälämpötilan pudotusta. 

Kiinnitä huomiota ainakin näiden laitteiden käytön ajoittamiseen ja vuorokäyttöön:

- sähkölämmitys, sähköpatterit ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
- käyttöveden lämmitys
- sähkökiuas
- sähköuuni
- auton moottorin esilämmitin ja auton sisätilalämmitin
- sähköauton lataus

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Ennakoimalla säästöä ja mukavuutta

Kesäkausi on lopuillaan ja syksy tekee tuloaan. Samalla lisääntyy lehtien, kuran, hiekan ja muun lian tarttuminen kengänpohjiin. Hyvä kynnysmatto vähentää imuroinnin ja muun siivouksen tarvetta ja säästää sekä omaa aikaa että sähköä.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Käytä tieto hyödyksi – seuraa omaa energiankulutustasi

Energiankulutus ja energiavinkit on taas hyvä palauttaa mieliin, kun lomilta palaillaan kotiympyröihin. Monet sähkönmyyjät ja myös osa verkkopalveluyhtiöistä tarjoavat asiakkaiden käyttöön puhelinsovelluksen tai muun helpon tavan seurata om...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #piha #sähkönsäästö #vapaalla #lämpö #testi #valaistus #ilmastointi #sähkö #puutarha #sisustus #lämmitys #aurinko #sähköpula #pääsiäinen #energiantuotanto #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #työ #sähkögrilli #sähköasennukset #kotivara #sahkolasku #Rovakaira #kaukolämpö #moottorilämmitys #sähkönsiirto #ilmastonmuutos #sähkömittarit #ympäristö #verkkopalvelu #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #kolumni #sähköhammasharja #kinkkutemppu #sähköauto