Viilennä kesällä energiatehokkaasti

Viilennä kesällä energiatehokkaasti

23.06.2022

Kuuma sisäilma väsyttää ja olo saattaa olla tukala. Moni kaipaa lämpötilojen noustessa viilennystä. Kannattaa miettiä miten kotinsa viilentää. Taloudellisinta on estää kuuman ilman tulo sisään ja hyödyntää yön viileämpiä hetkiä tuulettamiseen.

Asunnon lämpöjen kurissa pitäminen on järkevintä aloittaa vähentämällä sisäisiä lämpökuormia. Lämpökuormaa huoneistoon tuovat esimerkiksi saunan ja uunin lämmitys, joita kannattaa lämpötilojen noustessa rajoittaa.

Auringon paahteen vaikutusta asunnon lämpötilaa voi vähentää suojaamalla ikkunat verhoilla ja kaihtimilla. On taloudellista myös hyödyntää yön ja aamun viileys asunnon tuuletuksessa ja sulkea ikkuna ennen ulkolämpötilan kohoamista.

Koneelliseen jäähdytykseen kannattaa turvautua vasta, kun luonnonmukaiset, ilmaiset viilennysvinkit eivät tunnu enää riittävän. Koneellisiakin jäähdytyslaitteita on hyvä käyttää järkevästi ja vain tarpeen mukaan.

 

Tuulettimet ja ilmanvaihtolaitteet helpottavat

Viimeistään hellekaudella voi sisälämpötila nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa.

Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle. Tämä auttaa lämpöä poistumaan iholta nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Vertaile energiamerkin tietoja ja valitse huolellisesti. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. Rajaa jäähdytettävä tila sulkemalla ovet huoneisiin, joissa viilennys ei ole välttämätöntä. Sammuta laite, kun et oleskele tilassa.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyydet omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.

Muista kuitenkin sulkea ulko-ovet ja ikkunat, mutta varmista ilman esteetön kulku asunnossa. Usein kotona riittää jo parin asteen lämpötilan lasku, koska ilmalämpöpumppu poistaa toimiessaan ilmankosteutta.

 

Muista nämä!

– Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.

– Tarkista laitteen energialuokka (A–G) ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.

– Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.

– Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

– Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa. Mieti myös, miten saat tukittua turhan lämpimän ilman sisälle tulon ikkunan tai oven raosta.

 

Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa runsaaseen pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästyy, kun laitteita käytetään järkevästi.

 

Huomio nämä, kun jäähdytät koneellisesti:

– Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
– Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
– Huonekohtaiset laitteet: viilennä vain se tila, jossa viilennys on todella tarpeen, esimerkiksi makuuhuone.
– Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiankäytön uusi aika

Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.

#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus  

Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...

#kotona #lämmitys #lämpö  

Nyt on aika tarkastaa ja kunnostaa lämmitysjärjestelmä

Kaikkien lämmitykseen tai ilmastointiin liittyvien järjestelmien kunto on järkevää varmistaa jo nyt syksyllä. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, kun lämmitystä toden teolla tarvitaan. Kunnossa olevat ja hyvin säädetyt järjestelmät säästä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #piha #vapaalla #lämpö #sähkönsäästö #valaistus #testi #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #aurinko #sähköpula #pääsiäinen #osaaminen #energiantuotanto #aurinkopaneeli #tulevaisuus #kesämökki #sähköverkko #työ #sähköpalo #kolumni #sähkögrilli #sähköasennukset #ilmastonmuutos #sahkolasku #Rovakaira #kaukolämpö #moottorilämmitys #sähkönsiirto #verkkopalvelu #ympäristö #sähkömittarit #kotivara #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähköhammasharja #sähköauto